En säsong att längta till


Östgötateatern får den nordiska premiären av Broadwaymusikalen Come From Away – en hyllad succéföreställning som utspelas i sviterna av terrorattackerna i New York den 11 september 2001.

Spelåret 2020/2021 ges även en tankeväckande tragikomedi, en norsk teaterklassiker och Sverigepremiären av ett komiskt relationsdrama från Finland.

Come From Away hade urpremiär på Broadway 2017 och har sedan dess spelats i Kanada, Australien och Storbritannien. Östgötateaterns version, som regisseras av Markus Virta, har Nordenpremiär i Norrköping den 26 september. På scen möter du 14 skådespelare och 8 musiker i en varm och drabbande berättelse om gemenskap över språkliga och kulturella gränser.

– Östgötateatern ska bli Sveriges ledande musikalscen och i den satsningen ingår Come From Away. Det är en nyskriven musikal med stor ensemble och orkester, fylld av medryckande musik från hela världen! säger teaterchef Nils Poletti.


"Oerhört stolt"

Höstens första premiär blir i Linköping den 18 september och det i form av den polska dramatikern Witold Gombrowitz absurdistiska 1930-talspjäs Yvonne, prinsessa av Burgund, i regi av Nora Nilsson. Med anledning av en pågående renovering på Stora teatern i Linköping ges föreställningen på närliggande Forumteatern.

Våren 2021 gästas Östgötateatern av regissörer från Finland och Norge, båda konstnärliga ledare för andra teatrar; Jussi Sorjanen från Teater Viirus i Helsingfors med den komiska Expedition kyla och Marie Nikazm Bakken från Turteatern i Stockholm med klassikern Peer Gynt.

– Jag är oerhört stolt över vår kommande repertoar och tillika värvningen av våra fyra arbetsledande teaterkapitäner! Till hösten med Sveriges nu mest eftertraktade musikalregissör Markus Virta och den prisade regissören Nora Nilsson. Till våren kommer Nordens två mest lovande och spännande regissörer hit, norska Marie Nikazm Bakken och från Finland Jussi Sorjanen. Samtliga gör sin debut på Östgötateatern och ser fram emot att möta vår trogna publik! säger teaterchef Nils Poletti.


Tryggt på teatern

De fyra pjäserna ingår alla i nästa spelårs abonnemang, med försäljningsstart den 3 juni.

– Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer och jobbar på olika lösningar till hösten för att besökare ska känna sig trygga i våra salonger när vi väl öppnar igen, säger Cilla Holmqvist, marknads- och kommunikationschef för Scenkonst Öst.

All publik verksamhet inom Scenkonst Öst, det vill säga Östgötateatern, ung scen/öst och Norrköpings Symfoniorkester, är inställd sedan mitten av mars. Beslutet gäller till och med den 30 maj 2020. Vårens föreställningar och konserter har fått flyttas fram eller ställas in och istället ges digitala produktioner och utomhusföreställningar för äldreboenden.

Om någon av höstens föreställningar inte skulle kunna genomföras med anledning av covid-19 så kommer den som har köpt abonnemang eller biljett självklart att kunna få pengarna tillbaka.

Text: Jeanette Söderwall (Publicerad 2020-05-04)

Yvonne, prinsessa av Burgund 

Tragikomedi om vår ofria vilja

Vad är det för fel på Yvonne? Yvonne är inte som man ska vara. Alla i kungadömet, inklusive prinsen själv, tycker att Yvonne är frånstötande. Och ändå vill prinsen gifta sig med henne.

Yvonne, prinsessa av Burgund är en suverän analys av makt och moral där antimartyren Yvonne blir den katalysator som får människorna runt henne att visa upp sina värsta sidor.

Nora Nilsson, som stått bakom flera uppmärksammade och prisade teateruppsättningar de senaste åren, gör sin Östgötateatern-debut med Witold Gombrowitz roliga, obehagliga och tankeväckande pjäs. Läs mer

Succémusikalen Come From Away

Nordenpremiär av den hyllade musikalen! En underhållande och hoppfull berättelse om solidaritet i sviterna av terrorattackerna i New York den 11 september 2001.

Come From Away är baserad på den verkliga historien om när 38 plan omdirigerades till flygplatsen i det lilla kanadensiska samhället Gander. Den medryckande musiken består av nyskriven världsmusik – från östeuropeisk och irländsk folkmusik till afrikanska rytmer.

Manus, musik och text av Irene Sankoff and David Hein. Regissören Markus Virta har tidigare stått bakom publiksuccéer som Så som i himmelen på Oscarsteatern och Europapremiärerna av En gentlemans handbok i kärlek och mord och Something Rotten på Wermland Opera. Läs mer

Expedition kyla

Komik på Grönland

Häng med på en arktisk resa kantad av knäpp humor och galna karaktärer. Expedition kyla är ett komiskt relationsdrama med filosofiska inslag, för första gången på den svenska teaterscenen.

Marja-Terttu driver världens nordligaste grill på Grönland men längtar efter ännu kyligare trakter. Piano Larsson ska nu leda en expedition norrut med målet att skapa ett nytt samhälle. Med på resan följer bland annat en familj neandertalare, en skjutgalen präst och den 78-åriga prostituerade mormor Nancy.

Jussi Sorjanen är konstnärlig ledare för Teater Viirus i Helsingfors. Expedition kyla, skriven av Leea och Klaus Klemola, är hans regidebut i Sverige. Läs mer

Peer Gynt

Ett groteskt sagolikt äventyr

Följ med en av teaterhistoriens största skitstövlar - Peer Gynt - på ett storslaget äventyr. Kan innehålla spår av kostymfest, troll, berg och hästar.

Henrik Ibsen skrev sin dramatiska dikt 1867. Med fyndigt språk och en stor portion humor porträtterar han människan – i jakten på kärlek till sig själv, storhetsmakt och mening.

Norska regissören Marie Nikazm Bakken är konstnärlig ledare på Turteatern i Stockholm och själv uppvuxen i det område där Peer Gynt utspelas. Östgötateaterns version av Ibsens klassiker är en visuell och sagolik upplevelse där teaterns alla element bidrar till en njutbar mix av fantasi och verklighet. Läs mer

Gå till hemsidan