Hon ska leda ung scen/öst


Paula McManus har utsetts till ny konstnärlig ledare för Östgötateaterns barn- och ungdomsscen ung scen/öst. Hon tillträder den 1 december 2020.

Paula McManus är dramatiker, regissör och skådespelare. Genom åren har hon medverkat i ett antal filmer och tv-program och bland annat varit programledare för Bullen. Hon har till exempel skrivit pjäser för Dalateatern, Estrad Norr och Teater Västmanland. Vidare har hon regisserat improvisationsföreställningen Psykakuten på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm samt skrivit och regisserat radiodramat Lärarna och radioprogrammet Anna Blomberg i P4.

Nils Poletti, teaterchef för Östgötateatern, vittnar om en rekrytering med hög nivå hos de kandidater som rekryteringsgruppen slutligen valde mellan:

– Vi hade över 40 sökande, vilket måste ses som en oerhörd komplimang till teatern. Jag är otroligt glad och stolt att Paula kommer till Östgötaslätten och till oss, berättar han. Paula har en sällsam förmåga att skapa ett tryggt och öppet klimat runt sig, som är själva förutsättningen och grunden för att bygga en modig arbetsplats för halsstarrig scenkonst! Hon har en gedigen erfarenhet av scenkonst för barn och unga och ett säreget, uppriktigt och modigt konstnärskap som bjuder in, utmanar och roar.


lekfull och seriös

Paula McManus har tidigare skapat föreställningen Galleri 6 på Östgötateatern, samt Sexigt - på riktigt och Det var en gång en drama queen på ung scen/öst. Hösten 2020 är hon regissör för ung scen/östs klassrumsföreställning Orka mera – orientera.

– Mitt första möte med ung scen/öst var som att komma hem, berättar Paula. Jag kom till en plats där publiken togs på stort allvar och där det fanns konstnärligt mod och leklust och seriositet. Det jag ser framemot med detta uppdrag är att få chansen att ge publiken just det: Modig, lekfull och seriös scenkonst.

AnnaLina Hertzberg är konstnärlig ledare för ung scen/öst till och med november i år. Paula McManus tillträder tjänsten den 1 december.

Text: Veronika Baumgardt (Publicerad 2020-06-08)


OM UNG SCEN/ÖST

ung scen/öst är en självständig del av Östgötateatern och har sedan starten 2001 varit en av Sveriges ledande scener inom scenkonst för barn och unga. Teaterns uppdrag är att spela teater för alla från 6 år och uppåt med den huvudsakliga målgruppen skolklasser.

I höst flyttar ung scen/öst äntligen tillbaka till sitt teaterhus på Elsa Brändströms gata i Linköping.

Läs mer om ung scen/öst här

Gå till hemsidan