Nils Poletti ny teaterchef


Östgötateatern har rekryterat dramatikern, regissören och skådespelaren Nils Poletti till ny teaterchef. Nils har varit konstnärlig ledare på Turteatern i Stockholm i nästan tio år. Innan dess var han med och grundade UngaTur (2004) där han också var konstnärlig ledare de första fyra åren.

 - Vi är verkligen glada över att ha rekryterat Nils till oss. Vi har sökt en teaterchef som både kan skapa teater för en bred publik och som kan utmana, skaka om och hitta nya koncept. Östgötateatern har en stor abonnemangspublik som vi värnar mycket om. Vårt uppdrag är också att nå ut och hitta nya målgrupper. Vi tycker att Nils Polettis tankar och erfarenheter är det som teatern behöver idag för att utvecklas ännu mer, säger Pia Kronqvist, VD.

Nils Poletti själv ser fram emot att lära känna Östergötland och teaterns publik bättre.

 - Det är med en brinnande glädje jag sätter siktet på Östergötland och det östgötska scenkonstlivet. Jag ska söka överraska, provocera och förföra, men framförallt underhålla. Det här citatet av Heidenstam ser jag som min devis för mitt åtagande:

”Det är stoltare våga sitt tärningskast
Än att tyna med slocknande låga
Det är skönare lyss till den sträng, som brast
Än att aldrig spänna en båge.”

Nils är utbildad skådespelare vid Teaterhögskolan i Stockholm och har regisserat uppsättningar på bland annat Dramaten och Malmö Opera. Nils har också nyligen jobbat på Östgötateaterns scen för barn och unga, ung scen/öst, där han regisserade pjäsen Baba Yaga (2016/2017), som han skrivit tillsammans med Manda Stenström.

Nils har tilldelats ett flertal priser bland annat Svenska Dagbladets Thaliapriset (2016), Expressens teaterpris En bit av Georgs hatt (2012) och Stockholms stads hederspris (2010).

Nils Poletti tillträder som teaterchef på Östgötateatern den 1 augusti 2018, men kommer att börja arbeta lite redan under våren 2018 för att lära känna verksamheten.

(Publicerad 2016-06-30)

Nils Poletti. Foto: Fotografica

Gå till hemsidan