Musikaler på ett nytt sätt


Roliga och korta sammanfattningar av kända och långa musikaler – med hjälp av fingrarna. Vi tar ett snack med skådespelaren Lisa Hu Yu, som under våren gör filmer under rubriken Fingervisning.

Den första filmen, som släpps i Östgötateaterns digitala kanaler nu på fredag kl. 19.00, redogör på tre minuter för hela händelseförloppet i Sound of Music. Lisa Hu Yus röst kommenterar det vi ser och ibland brister fingrarna ut i sång.

Det är Lisa själv som tagit initiativ till fingervisningarna, som produceras inom ramen för teaterns digitala scen i spåren av coronapandemin. En inspirationskälla är SVTs tidigare koncept Film på minuten, där Emma Knyckare summerade kända filmer i minutlånga klipp.

 Jag tycker det är väldigt roligt med tempo. Jag testmålade ett finger och tyckte de var så jäkla gulliga. Samtidigt såg det lite hemmagjort ut på ett sätt jag gillade, säger Lisa.

Utöver Sound of Music planerar hon framöver att göra kortfilm av Cats och Phantom of the Opera.


"Guilty pleasure"

 Jag har en enorm guilty pleasure kring musikaler och tyckte det var en fin form att sammanfatta med bara sina fingrar. Musikaler är ofta så himla påkostade, det är stort och glammigt. Nu har jag inget av det. Det är litet och oglammigt, vilket är kul.

Hon berättar om arbetsprocessen för Sound of Music-filmen. Efter sin research och manusbearbetning har hon och medskådespelaren Ludwig Bertling Wiik målat sina fingrar, limmat fast små trådstumpar till hår och klippt ut pappersfigurer som kläder. Sedan har de spelat med fingrarna och filmat mot golvet, med olika bakgrundsbilder som kulisser.

Det låter som väldigt bra karantänpyssel. Uppmuntrar du andra att göra samma sak?

– Haha, ja. Men försök ni bara – det är mycket mer pyssel än jag hade trott med att få allt att flyta på, säger Lisa, som också lärt sig att redigera film på kuppen.

Till de kommande två filmerna har Östgötateaterns husscenograf Magnus Möllerstedt bidragit med scenografimodeller.

Vem passar de här filmerna för?

– Jag skulle säga till de som har någon minut över eller som sitter på toan och är trötta på att scrolla på Instagram. Då kan man se den här korta och knäppa fingervisningen istället. Jag hoppas den som tittar får ett gott skratt. Jag har i alla fall skrattat väldigt mycket åt mig själv under den här processen, säger Lisa.


Längtar till scenen

Lisa hör till Östgötateaterns fasta ensemble och sågs senast i musiken Come From Away, men just nu är ingenting som vanligt. Vårens tänkta föreställningar är framflyttade och all publik verksamhet pausad.

Skådespelarna arbetar istället med olika digitala projekt (totalt uppemot 40 stycken under våren), vilket bland annat innebär många digitala läsningar av pjäser.

– Trots att det är väldigt speciellt att läsa via Zoom så har det ändå varit en räddning att se folk på skärmen och känna att vi alla sitter i samma sits. Det är en extrem längtan till att få stå på scen igen! säger Lisa Hu Yu.

Text: Jeanette Söderwall (Publicerad 2021-03-01)


Läs mer om Fingervisning här >>

Läs mer om Östgötateaterns digitala repertoar våren 2021 här >>

Gå till hemsidan