Minnesord: Margreth Weivers

 

En av Östgötateaterns mest folkkära skådespelare har gått bort. Vi minns Margreth Weivers (1926–2021).

Det är med sorg vi nås av beskedet om skådespelaren Margreth Weivers död. Hon och maken Bertil Norström (1923-2012) kom till Stadsteatern Norrköping-Linköping, som Östgötateatern tidigare hette, år 1953. De hade träffats under utbildningen på Calle Flygare Teaterskola och tillhörde den fasta ensemblen på teatern ända fram till 1980.

Margreth Weivers kunde till exempel ses i roller som Hedvig i Vildanden (1953), Drottningen i Richard II (1958), Nora i Ett dockhem (1964), Fräulein Schneider i Cabaret (1969) och Amanda Wingfield i Glasmenageriet (1974).

Sven Trolldal, aktiv i Östgötateaterns vänförening, har varit en flitig teaterbesökare i Linköping och Norrköping sedan 1960-talet. Han minns särskilt Margreth Weivers insats i Jeppe på berget (1962), i regi av dåvarande teaterchef John Zacharias.

– Hennes tolkning av Nille är oförglömlig. Bertil Norström var suverän som Jeppe, och gästspelade i rollen mot Kerstin Nilsson som Nille, när pjäsen sattes upp igen 1993.

Bertil och Margreth lämnade Norrköping 1980, men kom på återbesök som paret Loman i En handelsresandes död 1987/1988, i samband med teaterns 40-årsfirande.

– En mycket stark och gripande föreställning, minns Sven Trolldal.

Vad kommer du att minnas starkast av Margreth Weivers?

 Hennes stora yrkeskunnighet som skådespelare och hennes mångsidighet. Hon var så innerlig på något sätt i alla sina roller. Man kände att det var äkta – att de gestaltningar hon gjorde var upplevda av henne, säger Sven Trolldal.

Margreth Weivers och Bertil Norström 1988. Foto: Per Björn, Aftonbladet/TT

Margreth Weivers blev på 1990-talet känd för hela svenska folket som Tant Berg i Astrid Lindgrens film Lotta på Bråkmakargatan. Sammanlagt har hon medverkat i ett 80-tal filmer och tv-serier, däribland En kärlekshistoria, Varuhuset och Dårfinkar och Dönickar.

Sven Trolldal, som tidigare arbetat med radioteater på Sveriges Radio, poängterar att hon även var väldigt aktiv i radioteatersammanhang.

Han drar sig till minnes en situation då han pratade med Margreth Weivers om hennes rollgestaltning i en barnteaterserie som han satte upp.

– Jag tyckte att hon var för snäll och sa till henne att ”Du måste vara lite bistrare mot din pojke, du låter lite för snäll.” Hon svarade ”Du Sven, jag har så svårt att spela elak.” Hon var en så mjuk och finkänslig människa, säger Sven Trolldal.

Östgötateatern tackar Margreth Weivers för hennes stora insats för Östergötlands och Sveriges teater-film- och tv-värld och sänder varma tankar till hennes familj och anhöriga.

Margreth Weivers avled den 3 februari 2021 efter en tids sjukdom. Hon blev 94 år gammal.

(Publicerad 2021-02-04)

Gå till hemsidan