Meningen med livet


Om tro och övertygelser i vår tid. Blod och ben, som spelas på X-scenen den 29 november-8 december, är ett nyskrivet samtidsdrama och en mörk komedi.

Föreställningen produceras i samarbete med teaterkompaniet Lumor, som under senare år utmärkt sig som ett av landets intressantaste producenter av nyskriven dramatik.

– Jag är själv ateist, men jag tycker att det verkar som att det är många i vår samtid som längtar efter något att tro på – en religion, en övertygelse eller ett ideologi. Samtiden upplevs som fragmenterad och tillfällig. Med den här pjäsen vill jag ställa frågan om vad vi håller för heligt när det verkligen gäller, säger Oskar Thunberg, regissör och pjäsförfattare.


När vardagen stannar upp

I centrum för berättelsen finns ett barn, en sexårig pojke, som efter en bilolycka svävar mellan liv och död i ambulansen på väg till sjukhuset. Där finns också en liten samling människor som berörs av olyckan: hans föräldrar, ambulansföraren, en förbipasserande främling och några till.

– Det finns tillfällen då vardagen stannar upp, då vi på allvar ställs inför de övergripande frågorna om varför vi finns här på jorden, och vad vi innerst inne vill göra av vår korta tid tillsammans. Den här pjäsen vrider och vänder på ett sådant ögonblick.

 

"Hoppet är viktigast"

Oskar Thunberg kan sin bibel utan och innan.

– Jag är väldigt fascinerad av klassiska berättelser och myter. Blod och ben är skriven med historien om Abraham och Isak som förebild. Det handlar om hur Abraham, som brukar kallas trons fader, får bud från Herren att offra sitt barn på Moria berg. Det är en både tragisk och absurd berättelse. Vilket jag har försökt ta fasta på i min pjäs.

Blod och ben är både en sorglig samtidsskildring och en mörk komedi om hopp och förtvivlan.

– Hoppet är viktigast. Och humorn. Jag vill inte att man ska lämna salongen och känna sig nere. Man ska ha ett leende på läpparna.


Teatergruppen Lumor har utvecklat en egen stil under senare år. De sätter innehållet i centrum och lägger stor vikt vid förberedelser och research.

– Skådespeleriet är också väldigt viktigt för oss. Vi brukar kombinera en naturalistisk spelstil med ett speciellt utmejslat karaktärsarbete. Och vi har fått ihop en riktig drömensemble till Blod och ben! säger Oskar Thunberg.

(Publicerad 2019-11-06)

Läs mer om Blod och ben

Läs mer om Lumor (öppnas i ny flik)


FAKTA OSKAR THUNBERG
Oskar Thunberg är skådespelare och regissör. Tillsammans med Paula Stenström Öhman är han också konstnärlig ledare för teatergruppen Lumor i Stockholm. Som skådespelare har han synts på en lång rad scener genom åren, till exempel Göteborgs Stadsteater, Teater Tribunalen, Dramaten och Strindbergs Intima Teater. Han har synts i TV- och filmproduktioner som Monica Z, Upp till kamp och Fyra nyanser av brunt. Han har också regisserat flera föreställningar för Lumor, senast Här kommer alla känslorna på en och samma gång som spelades på Dramaten 2017-2018. Blod och ben blir hans debut som dramatiker.

Gå till hemsidan