Marika Lagercrantz vill diskutera


Hon brinner för den samtida konsten och vill öppna upp för samtal. Med Stark som en räv gör Marika Lagercrantz gör sin regidebut på Östgötateatern – och hon stortrivs.

– Jag värnar så om den nutida konsten. Vår tid går så fort, vi lever och har inte tid att reflektera. Det tar sig konstnärerna tid att göra, säger Marika Lagercrantz.

Hon beskriver Stark som en räv som ”en samtidsbeskrivning med kärlek”.

– Det är ju så – jag bråkar mest med den jag älskar. Och det tycker jag att pjäsens författare Ylva Lööf gör. Hon har jobbat på Karolinska institutet och bråkar med dem, men det är med kärlek. När man älskar någon så oroar man sig och bryr sig.

I centrum för handlingen står en varm och levnadsglad familj. Huvudpersoner är Peter och Frida Widell och deras äktenskap. Peter är rektor för Kungliga medicinska institutet och Frida menar att han blir lite konstig av makt. Hon är rädd för att alla universitet ska bli diktaturer och djupt bekymrad över att ekonomismen trängt sig in på våra lärosäten.

Vad vill du säga med Stark som en räv?

– Jag vill diskutera samtiden. Jag vill inte påstå att det finns en sanning utan jag vill diskutera de här frågorna. Sedan är det väldigt mycket humor och det är något som vi behöver – att kunna skratta åt oss själva.

Hur tänker du kring att pjäsen utgår från verkliga händelser och personer?

– Ingen av pjäskaraktärerna utgår ifrån verkliga personer. Pjäsen är en fiktion där verkliga händelser och skeenden tjänat som inspiration. Vi dömer inte heller kirurgen Paolo Macchiarini – åtalet mot honom har ännu inte väckts. Hans namn dyker dessutom upp först på slutet i pjäsen. Politikern Lars Leijonborg är också nämnd för att han drev autonomireformen på universiteten. Är det bra med en person som pekar med hela handen och bestämmer allt? Låt oss diskutera det.

Marika Lagercrantz. Foto: Jeanette Söderwall

Prövande, diskuterande, spännande. Marika berättar att repetitionerna så här långt, ett par veckor innan premiär, har känts väldigt bra.

– Jag jobbar med världens finaste gäng. Det är otroligt roligt att vara på den här teatern. Jag har arbetat på väldigt många teatrar i mitt liv och Östgötateatern sticker ut. Man välkomnar artister från hela landet och man håller den konstnärliga fanan väldigt högt. Det finns en östgötsk stolthet över sin teater. Det har jag märkt i publiksamtal och i mötet med politiker.

Läs mer om Stark som en räv

Text: Jeanette Söderwall (Publicerad 2017-09-13)


OM MARIKA LAGERCRANTZ

Marika Lagercrantz är ett välkänt namn på den svenska teaterscenen, såväl som inom film- och tv. Hon har bland annat varit verksam vid Stockholms stadsteater, Riksteatern och Dramaten samt medverkat i ett 80-tal film- och tv-produktioner, däribland Drömmen om Rita (1993), Lust och fägring stor (1995), Emma åklagare (1997) och Män som hatar kvinnor (2009). Åren 2011-2014 var Marika kulturråd på den svenska ambassaden i Berlin och sedan 2015 är hon ordförande för KLYS (Konstnärliga och litterära yrkesutövares samarbetsnämnd).

Gå till hemsidan