Marika Lagercrantz mötte teaterpubliken

Vilken roll spelar teatern och vilka pjäser vill besökarna helst se? Vid den första programkvällen i serien Publikens val fick Marika Lagercrantz ett varmt välkomnande av Norrköpingspubliken.

Det är tisdag kväll och vid scenen på Stora teatern i Norrköping repeterar orkestern i La Cage aux Folles. Två trappor upp har människor börjat samlas i Café Gycklaren inför mötet med Östgötateaterns nya – men ändå så välbekanta – ansikte.

- Jag vill lära känna teatern och lära känna publiken, så att vi får veta vad de tycker och tänker, säger Marika Lagercrantz.

Hon har precis skrivit på ett treårigt kontrakt och kommer så småningom att ta plats i Östgötateaterns ensemble samt jobba som regissör. Men inledningsvis är det fokus på programkvällar med publiksamtal.

- Teater utan publik är fullständigt meningslös. De är våra vänner och kan också vara våra rådgivare. Vi kan bli närsynta ibland och då är det viktigt att hitta nya sätt för att öka dialogen, säger Johan Huldt, teatersekreterare och dramaturg.

Det var Johan som ansvarade för den tävling som anordnades i samband med vårens teaterkvällar, där abonnenter med vänner kunde lämna in egna repertoarförslag.


"Det bästa jag gjort"

Norrköpingsvinnaren, som utsetts av teaterns repertoarråd, blev Ingela Adamsson från Kimstad. Utöver att belönas med ett gratis teaterpaket för nästa spelår så är Ingela även gäst under denna första Publikens val.

- Det var lite pirrigt när Marika skulle ringa. Man blir lite starstrucked, säger Ingela när hon dyker upp i teaterhuset.

Hon arbetar som barnmorska och det här är hennes tredje år som abonnent.

- Det är det bästa jag gjort i hela mitt liv. Jag gillar verkligen teater och min man hatar kultur, trots att han är dansbandsmusiker. Men jag kände att jag ville göra något mer med livet, så då köpte jag abonnemang ihop med min kusin. Det är verkligen berikande! säger Ingela.

Nycirkusföreställningen Tänk om, med Magali Bancel och Mattias Lindström, är hennes favorit hittills.

- Den var helt fantastisk, det kan vara det bästa jag har sett.

När även Ingelas man anslutit tar Marika med sig dem båda in på första balkong för att få ett smakprov på musiken till La Cage aux Folles, innan det är dags att ta plats på caféets scen.


Nya insikter

Marika inleder med att visa bilder och berätta om sitt arbete som kulturråd på den svenska ambassaden i Berlin. Oväntade upplevelser varvas med nya insikter, när hon tack vare tiden utomlands såg Sverige i ett nytt ljus.

- Jag tror att vi är det enda landet i världen som inte har vår identitet i vår konst. Den ligger i vårt statsskick och vår teknik, säger Marika.

I andra länder, som till exempel i Tyskland, är konsten istället en självklar del av människors vardag.

Det är Ingelas tur att göra Marika sällskap på scenen. I ett samtal där publiken är välkommen att flika in sina tankar pratar de om hennes önskepjäser: Bend it like Beckham, Les Misérables, Tant Blomma, Farmor och vår herre och Gökboet.

- Det är bara att börja repetera nu, säger Ingela och publiken skrattar.


"Jätteintressant"

Eva Carlsson och Solbritt Nilsson är två av kvällens besökare. De har åkt ända från Stockholm för att komma hit ikväll.

- Jag tycker att det är jättekul att Marika Lagercrantz är kontrakterad i tre år. Det här var jätteintressant att lyssna på, säger Solbritt.

Trots att hon bor en bit bort åker hon till Norrköping regelbundet för att gå på teater.

- Östgötateatern och Stockholms Stadsteater är mina favoritteatrar. Det är bra skådespelare och bra repertoarer. Jag har inget abonnemang här, men det kanske är dags att skaffa! säger Solbritt.

Kommande Publikens val äger rum i Norrköping den 4 oktober och 1 november. För Linköpings del är det datumen 31 januari, 28 februari och 28 mars som teaterintresserade redan nu kan skriva in i kalendern.


Text och foto: Jeanette Söderwall (Publicerad 2016-09-08)

Gå till hemsidan