Linn jobbar med ljuset


Hon ville arbeta med något kreativt och annorlunda. I dag är Linn Persson belysningsmästare och ljusdesigner på Östgötateatern.

Det var under utbildningen till ljusdesigner som Linn Persson från Kristianstad upptäckte det roliga i att arbeta med ljus för just teater.

– Jag tycker att det är mycket mer kreativt. Man får skapa mer. Man har större möjlighet att göra något mer kraftfullt visuellt med ljuset än till exempel i ett hem eller ett på kontor, där man måste tänka på funktionen på ett annat sätt och även välja armaturen beroende på hur den ser ut.

Linn berättar att en belysningsmästare ansvarar för ljuset på teatern, vilka armaturer som finns att tillgå, att rigga upp och programmera ljus till föreställningarna samt att köra dem. En ljusdesigner planerar i sin tur hur ljuset ska vara i föreställningen, var lamporna ska sitta, vilka lampor som ska användas och hur det ska se ut i varje scen.

– Vi gör också ritningar, en så kallad “ljus plot”, på hur man ska sätta upp lampor och planerar hur inteckningar ska hänga så man inte får inkik och ser lamporna från salong. Att se lampor kan störa i en föreställning, speciellt när man har rörliga lampor, säger Linn.


Karaktärerna har egna ljus

Sedan hon kom till Östgötateatern 2015 har Linn hunnit arbeta med den dokumentära föreställningen Bröllopsresan, Alfhild Agrells kärleksdrama Ensam, Molières klassiker Misantropen och Sara Stridsbergs Dissekering av ett snöfall. Den sistnämnda spelas just nu i Norrköping och har nypremiär i Linköping den 7 april.

Berätta om ljussättningen i Dissekering av ett snöfall?

– Många gånger så följer ljuset med olika personer in i rummet. Karaktärerna har sina egna ljus. Den döde konungen har till exempel lite orange i sitt ljus. Makten har lite mer guldiga varianter och även synliga armaturer för att få en mer vakande och närvarande karaktär, Filosofen ett blålila “världsligt/galaktiskt” ljus, Love ett blått ljus och Belle ett “kärleksfullt” rosa. Maria Eleonora har kallt ljus eftersom hon ofta pratar om hur kallt och ogästvänligt detta riket är. Konungaflickans ljus påverkas av vem som är där och pratar med henne, när hon blir krönt får hon till exempel Maktens ljus.

Till Dissekering av ett snöfall har Linn även gjort projektioner. Hon säger att hon tänker på projektioner som ljus och inte bara som en stor skärm i bakgrunden.

– Det kan bli väldigt effektfullt och inte bara som en vanlig ljuskälla, utan du kan få rörelse i ljuset på ett helt annat sätt.

I Ensam var ljuset snarare anpassat efter känslorna och handlingen än efter karaktärernas personligheter. Beroende på om det gick bra eller dåligt för karaktärerna så var ljuset varmare eller kallare. Övergångarna var också långsammare eftersom hon inte ville störa handlingen.


Rörligt ljus och projektioner

Det här med att anpassa ljussättningen efter olika pjäser är något Linn verkligen gillar. Idéerna får hon utifrån att läsa manus och titta på repetitioner samt utifrån dialogen med regissör och scenograf.

Vad är roligast med ditt jobb?

– Det jag tycker är allra roligast är i början, när man börjar spåna på idéerna och ser ljusbilderna framför sig. Och när man för första gången får börja knappa på ljusbordet och se om det blev som man tänkt sig tillsammans med scenografin.

Är du teaterintresserad i botten?

– Inte från början. Men nu är jag det. Det är kul att se teater om och om igen och se de där små grejerna, vad som ändras och utvecklas.

Hur tänker du kring utvecklingen framöver på ljusområdet?

– Jag tror att det kommer mer och mer LED-belysning inom ljusvärlden. Det blir bättre och bättre och starkare och starkare och det underlättar väldigt mycket med tanke på att man inte behöver sätta så mycket filter. Då har man alla färger i en lampa istället för att sätta upp många lampor eller behöva använda filterscrollers. Då blir det lättare att byta färg snabbt om det behövs. Rörligt ljus och projektioner kommer mer och mer också. Det är väldigt kul och spännande och det vill jag gärna jobba mer med, säger Linn Persson.


Text: Jeanette Söderwall (Publicerad 2017-03-10)

Läs om föreställningen Dissekering av ett snöfall

Gå till hemsidan