Kultur på landsbygden


Jansson gör länet är en coronaanpassad soppteater – livesänd från östgötska bygdegårdar – och en förlängning av Östgötateaterns pågående landsbygdsatsning. Nu på onsdag är det äntligen dags för en försenad premiär.

I början av 2020 gick startskottet för Östgötateaterns nya landsbygdsatsning i samarbete med Riksteatern. Föreställningen Bygdens söner, med Peter Jansson i alla fem rollerna, var först ut i det treåriga projektet med syfte att stärka Östgötateaterns turnéverksamhet och vision om att finnas på ännu fler platser i länet. 22 föreställningar i hela Östergötland var bokade och därefter väntade en fullbokad Sverigeturné.

– Vi hann spela fem föreställningar innan allt stängdes ner av pandemin, säger Peter Jansson.

Han är inte bara skådespelare på Östgötateatern, utan även konstnärlig idéutvecklare för länet. Han driver landsbygdsprojektet och brinner för att alla ska ha tillgång till kultur oavsett var en bor.

 

Live från bygdegårdar

I centrum för kulturen på landsbygden finns bygdegårdarna och de eldsjälar som håller dem levande. Peter Janssons senaste projekt, Jansson gör länet, tar fasta på bygdegårdarna som scener och mötesplatser för kulturverksamhet. Detta genom en ny sorts livesänd soppteater, där publiken är med hemifrån via skärmar.

– Istället för att publiken ska komma till bygdegårdarna så åker vi dit och låter dem besöka oss digitalt, säger Peter Jansson.

Som matentusiast ger han tips och tricks från köket och bjuder in hemmapubliken till att laga soppa med honom, medan ytterligare skådespelare från teatern underhåller med musik och upptåg.


Möjlighet att swisha

De tittare som vill har också möjlighet att stötta bygdegården som programmet sänds från. Detta genom att swisha valfritt belopp till numret som visas under sändningen. Pengarna går oavkortat till bygdegården och dess fortsatta verksamhet.

– Bygdegårdarna har det väldigt tufft. Nästan alla drivs ekonomiskt av att hyra ut lokalerna till olika verksamheter. Det har varit noll i ett år nu, samtidigt som de står med fasta kostnader, säger Peter.

Hans egen skådespelarkarriär tog sin början i 10-årsåldern på en bygdegård i Västra Götaland.

– Jag imiterade karaktären Birger i Stefan och Krister och drog snuskiga skämt som jag inte fattade själv. Vår bygdegård var vår fritidsgård och utan scenen där hade jag nog aldrig blivit skådespelare.

Peter Jansson. Foto: Sara Pärlefalk


ÖSTRA HUSBY FÖRST UT

Jansson gör länet skulle ha haft sin premiärsändning från Wånga bygdegård Klippan på Alla hjärtans dag den 14 februari. Men samma dag fick cookalongen hastigt ställas in på grund av sjukdom. Istället är det Östra Husby bygdegård som blir först ut, nu på onsdag den 31 mars kl.19.00.

Temat är påsk och soppan som lagas fransk löksoppa, tillsammans med passande tilltugg och underhållning. Programmet streamas kostnadsfritt genom Östgötateaterns Facebook-sida.

Senare i vår, den 30 april, återvänder Peter med kollegor till Wånga bygdegård Klippan för en säsongsavslutning på tema vår.

Vad betyder bygdegårdarnas fortlevnad för dig?

– Jättemycket. Om man är uppvuxen som jag så reflekterar man kanske inte över dem förrän de börjar försvinna.  De är den naturliga samlingspunkten och många samhällens livsnerv. En fysisk lokal som knyter ihop allt.

Peter menar att bygdegårdarnas överlevnad nästan är en demokratifråga, särskilt i tider när många butiker på landsbygden lägger ner. Han vill också hylla alla de lokala eldsjälar vars engagemang bär upp och möjliggör för det lokala förenings- och kulturlivet på mindre orter.

Text: Jeanette Söderwall (Publicerad 2021-03-29)


Gå till hemsidan