Konst av ljus


Just nu lyser häftiga ljusinstallationer upp de centrala delarna av både Norrköping och Linköping. Två av verken under årets Norrköping Light Festival är skapade av ljusdesigners från Östgötateatern.

Det är Linn Persson och Patrik Nystrand som finns bland de medverkande i den sjätte upplagan av festivalen, arrangerad av Norrköpings kommun.

Linn Persson har jobbat som ljusdesigner och belysningsmästare på Östgötateatern sedan 2015. Hennes verk, Come Play With Me, hittar du på Holmentorget i Industrilandskapet.

Installationen består av två delar. Den ena är gjord av tre lampor; en röd, en grön och en blå, som lyser mot en vägg.

 Eftersom de sitter på lite olika position så skapar de färgade skuggor. Rött, grönt och blått ljus ihop blir vitt då det träffar samma yta. Ställer du dig framför ljuskällorna då så blir skuggorna separerade och därför färgade, berättar Linn.

Den andra delen består av speglar som mångdubblar betraktaren. Ovanför sitter ljustråd, till synes oändlig. Ljustråden sträcker sig också upp i pappersvalsarna på torget.

Linn berättar att hon skapat installationen för att ge festivalbesökarna en chans att leka med ljus.

 Det är jättekul att se att de gör det. Det är precis det jag ville.

 

Strömmar och drömmar

Några minuters promenad därifrån, mellan De Geerhallen och Gamlebro, hittar du Patrik Nystrands bidrag. Verket Strömfångare syns på långt håll där det lyser upp fasaden till kraftverket Bergsbro-Havet intill Motala Ström.

 Det en gestaltning av ström, strömmar och drömmar – trevliga och mindre trevliga, berättar Patrik.

Det är andra året han medverkar i festivalen, på samma plats men med ett nytt verk. Han ville använda Holmen Energis byggnad just för att den är så pass ”ren”.

 Det går att göra så mycket på den. Dessutom är den nästan helt tom på utrustning, så det går att ha lampor inuti. Det går att jobba med både fasaden och innehållet i byggnaden.

Patrik avslöjar att ungefär hälften av de 49 lamporna som används finns inuti kraftverket.


LJUSET I CENTRUM

Patrik och Linn är överens om att det är en väldigt annorlunda process att skapa ett ljuskonstverk på egen hand mot att jobba med ljusdesign i en föreställning.

– På teaterscenen ska du förstärka och hjälpa själva föreställningen. I det här fallet är det ljuset som är huvudsaken. I teatersammanhang får man inte ta över för mycket, säger Patrik.

– Precis. På teatern är du en del av ett stort team och det är berättelsen som är i centrum. I teamet jobbar du ihop för att få ett gemensamt resultat, medan här utgår du från det som du som ljusdesigner brinner för eller vill få fram, säger Linn.

Hur är det att vara med i Norrköping Light Festival?

– Det är väldigt roligt, men samtidigt lite nervöst innan man ser om idéerna och tekniken fungerar. Miljön och vädret ställer tuffa krav på den tekniska delen av installationen, säger Patrik Nystrand.

– För mig har det varit en dröm ända sen jag pluggade ljusdesign i Jönköping 2007. Då var vi allihop på Alingsås ljusfestival och jag blev jättepeppad. Jag ville så gärna vara med och göra någonting någon gång. Och nu fick jag möjlighet att göra det här! Så jag är jätteglad, säger Linn Persson.

Norrköping Light Festival pågår fram till den 31 januari 2021. Läs mer om festivalen och de olika verken här (öppnas i ny flik).

Text och foto: Jeanette Söderwall (Publicerad 2020-12-17)


Psst! Linköpings motsvarighet, Vinterljus, pågår till och med den 3 januari 2021. Läs mer här (öppnas i ny flik),

Gå till hemsidan