Klassrumsföreställning om att slippa framtiden


Olle Jernberg är aktuell som regissör för Ung scen/östs Himmel byter färg, en klassrumsföreställning för årskurs 7-9 som turnerar runt i Östergötland 6 mars - 20 maj. Olle beskriver att den handlar om ett gäng ungdomar med framtidsångest som får reda på hur man slipper framtiden.

-För mig är pjäsen existentiell. Den väcker fantasin och frågan om det skulle vara skönt att slippa framtiden snarare än att kämpa för den. Det är en fantasi om hur omvärlden är beskaffad och ens roll i den som enskild människa. Den sätter ungdomarna och deras högst privata ångest som en del av något större, säger Olle.

Känner du något ansvar sett till att det är ungdomar ni spelar för? 

- Egentligen känner jag inte det, men man ska alltid sträva efter att identifiera vilka som kommer att titta och liksom medvetandegöra sin målgrupp. ”Ansvar" är ett tråkigt ord i relation till konst och teater, och något jag inte använder mig av så ofta. Jag tycker inte att det finns något särskilt ansvar bara för att det ska visas för unga människor, men det gäller att berätta varje historia utifrån en medvetenhet kring vilka som tittar. 

Olle berättar att föreställningen hade ett extremt hopplöst slut till en början, vilket ändrades efter att han träffat målgruppen och klasserna.

- När jag hörde hur de pratar om framtiden tyckte jag att det var ointressant och på gränsen till oansvarigt att ha ett sådant slut. Man kan döma ut vuxenvärlden som ganska hopplös, utan att döma ut ödet för de vi riktar oss till.

Hur vill du att pjäsen ska mottas? 

- Jag hoppas att den blir lagom förvirrande och att vi lyckas fånga mysterieelementet i den - man ska undra vad som egentligen håller på att hända. Jag vill att det ska vara kittlande, spännande och roligt!


Hur känns det att vara här på Östgötateatern? 

- Det känns jättekul! Jag har sett flera av Östgötateaterns föreställningar tidigare, och det har alltid varit ett ställe jag velat komma till. Det är en levande och kreativ miljö. 

Text: Klara Nordmark (Publicerad 2020-03-13)


OM OLLE JERNBERG 

Olle är skådespelare och regissör, med skådespelarmässig ingång till regin. Han gick skådespelarprogrammet på Teaterhögskolan i Stockholm mellan 2007 och 2010. Det första regiarbetet var pjäsen Noshörningen av Ionesco, på UngaTur 2010.

Olle har bland annat varit verksam som regissör vid Uppsala stadsteater, Lule Stassteater, UngaTur samt Teater Brunnsgatan 4. 

Han har bland annat regisserat Långt härifrån (2017),  ISTID (2016), Jag vet vem du är (2014) samt Under Tiden (2013).Gå till hemsidan