Jesper Barkselius i ny svensk storfilm


Han drivs av en vilja att berätta historier och älskar kombinationen av teater och film. Jesper Barkselius spelar en av huvudrollerna i Crazy Pictures långfilmsdebut Den blomstertid nu kommer.

Det var i samband med en reklamfilmsinspelning i Stockholm som Jesper Barkselius träffade filmkollektivet Crazy Pictures för första gången. Av en slump befann de sig i samma lokaler och insåg snart att båda kom från Norrköping. En tid senare frågade Crazy Pictures om Jesper ville medverka i en av deras kortfilmer.

– Jag kände på mig att det här var några killar som man borde ha kontakt med. De var så ödmjuka, proffsiga, glada och sjukt intresserade av film. Jag kände att jag ville jobba med dem, säger Jesper.

Filmen Övertidskrig spelades in i en bunker och gjorde stor succé på Youtube – liksom hela Crazy Pictures kortfilmsserie Poesi för fiskar.

– De gör sina filmer med lust och det är det som gör att det blir så bra, säger Jesper.


Fick lära sig flyga

I dagarna är det premiär för Norrköpingsfilmarnas långfilmsdebut, Den blomstertid nu kommer, som är en spektakulär thriller som utspelas när Sverige hamnar under en mystisk attack.

Jesper har varit involverad i projektet under fyra års tid och inspelningarna skedde redan 2016.

– Det känns därför overkligt att se sig själv i trailers och på affischer. Det har runnit så otroligt mycket vatten under broarna, säger Jesper, som till exempel hunnit med att både spela in och ha premiär på Filip Hammar och Fredrik Wikingssons publiksuccé Tårtgeneralen.

Jesper beskriver de cirka 45 inspelningsdagarna till Den blomstertid nu kommer som extremt intensiva. Inspelningarna ägde bland annat rum i Kvarsebo och Vånga utanför Norrköping.

– Det var hektiskt. Vi arbetade alla stenhårt för att bli helt nöjda med scenerna.

För att scenerna som utspelas i luften skulle kännas så autentiska som möjligt fick Jesper lära sig att flyga. I alla fall lite grand.

– Jag kan inte starta och landa, men jag kan hålla planet hyfsat på rätt höjd. Jag åkte berg- och dalbana med kameramannen, skrattar Jesper.


Spelar bister pappa

Han har sett den färdiga filmen och säger att han är jättestolt över resultatet – både över filmen som sådan och över sin egen och allas insatser.

– Jag kände ”wow” när jag såg den och glömde bort att jag själv var med i den.

Jesper beskriver Den blomstertid nu kommer som en suggestiv dramathriller med actioninslag. Samtidigt som Sverige hamnar under en mystisk attack tvingas Alex, spelad av Christoffer Nordenrot, tillbaka till sin barndomsby. Där måste han försonas med sin far, Björn (Jesper), och sin ungdomskärlek, Anna (Lisa Henni), medan de gemensamt kämpar för att överleva.

Björn är operatör på en transformatorstation och har tidigare arbetat som stridspilot. Jesper beskriver honom som en ganska bister, bitter och principfast person.

– Han har svårt att närma sig sina känslor. Han är en sådan där som många män kan vara, att han visar sin kärlek till sina anhöriga genom att se till att de har tak över huvudet och att det finns mat på bordet. Sedan ställer han motkrav som kanske inte är realistiska, säger Jesper.

Jesper Barkselius i Den blomstertid nu kommer. Foto: Samuel Westergren/Wepix


Det här spelåret har Jesper setts i den nyskrivna komedin Stark som en räv och nu senast i Hjalmar Bergmans klassiker Farmor och vår herre. Han berättar att teaterskådespeleri kräver en helt annan teknik än filmskådespeleri, bland annat när det gäller yvigare gester och större uttryck.

– En filmscen kan du ta om tills du är nöjd. På teatern så går tåget. Samtidigt så har du på scenen ett förlopp från början till slut, medan du på film kastas in i en handling där du ändå ska ha med dig saker som du kanske ännu inte har upplevt.


En vilja att berätta

Att Kungsörssonen skulle bli skådespelare var inte helt självklart. I mitten av 90-talet arbetade Jesper som lagerman på Odal Maskin och sålde motordelar och gräsklippare, när hans bästa vän övertalade honom att följa med och sjunga i en kyrkokör i Eskilstuna.

– Jag fick sjunga lite sololåtar och då tyckte en tjej som jag träffade där att jag borde söka till en folkhögskola. Det gjorde jag och efter det kom jag in på scenskolan i Göteborg, säger Jesper.

Han kommer från en släkt som tycker om att berätta historier och tänker att kärleken till skådespeleriet kommer just ur denna vilja att berätta.

– Det är som ”Mitt stora feta grekiska bröllop” när släkten ses. Och jag höll alltid i Roliga timmen i skolan. Min mamma har alltid sagt att jag antingen kommer att bli präst eller skådespelare – och det hade ju kunnat gå åt vilket håll som där när jag började sjunga i kyrkokör, skrattar Jesper.


15 år på Östgötateatern

Efter att först ha arbetat på Backateatern i Göteborg så kom Jesper till Östgötateatern 2002. Bland de många roller han gjort sedan dess vill han särskilt lyfta Onkel Fester i Familjen Addams och Lejonet i Trollkarlen från Oz.

– Det är två musikaler med mycket värme och två figurer som blev väl mottagna av publiken. Jag tror att många kände igen sig i dem, trots deras udda karaktärer.

Samtidigt så tyckte han också mycket om att spela Danny i den mörkare föreställningen Motortown, som handlade om en man som återvänt till England efter tjänstgöring i Irakkriget.

– Det kändes som en viktig historia att berätta, säger Jesper.

I höst är han aktuell i en mindre föreställning med regi av Marika Lagercrantz och våren 2018 kommer han att medverka i Paula McManus nyskrivna drama Galleri 6. I nuläget finns inga nya filmprojekt inplanerade, men Jesper säger att han är öppen för möjligheten.

– Kombinationen teater och film är underbar. Det skulle vara kul att göra mer film och att kombinera det med teatern, säger Jesper Barkselius.


Text: Jeanette Söderwall (Publicerad 2018-06-19)

Gå till hemsidan