Inställd pjäs blir film

 

Under våren skulle Dumar ha blivit den tredje föreställningen inom ramen för Östgötateaterns satsning på communityteater – alla med östgötar på scen och regi av America Vera-Zavala. Istället blir pjäsen med tre somaliska kvinnor från Linköping nu film, med den uppmärksammade filmaren och konstnären Salad Hilowle bakom kameran.

Dumar – som betyder kvinnor på somaliska – skulle ha spelats på kulturhuset Agora i Linköping och på X-scenen i Norrköping under april och maj 2020. Med anledning av covid-19 är dock all publik verksamhet inställd sedan mitten av mars.

– Vi bestämde oss för att göra en film om en inställd pjäs och varför den blev inställd - en global pandemi. Konstfilmen kommer att innehålla utdrag ur de scener som skulle utgöra pjäsen men också samtal om teater, film och livet, hur det var och hur det blev i coronans tid, säger dramatikern och regissören America Vera-Zavala.

Bakom kameran står Salad Hilowle, som nu återvänder till Norrköping där han tidigare studerat vid LiU-programmet Kultur, samhälle, mediegestaltning. Han är därefter utbildad vid Konstfack och Kungl. Konsthögskolan och har tidigare gjort prisade kortfilmer som Erinra, Brev till Sverige och Waryaa.

– Salad Hilowle har en förmåga att synliggöra svåra frågor om identitet och mellanförskap. Tillsammans med America Vera-Zavalas regi och teaterns personal blir det en riktig drömuppställning. Det här är berättelser som måste göras hörda och det ska inte en pandemi sätta stopp för, säger Östgötateaterns teaterchef Nils Poletti.

Text: Jeanette Söderwall (Publicerad 2020-05-29)


OM DUMAR

Allt är vitt. Människorna är vita, himlen är vit, marken är vit.

Dumar är en film om Ayaan, Fadume och Kin. En film om deras liv i Somalia innan och efter kriget. Om att hamstra ris istället för toalettpapper. Om flykten från sina hem och om ankomsten till Sverige. Mötet med klimatet och arbetslivet. Känslor av frihet, rädsla och hemlängtan. Om domedagen, men också om den lyckligaste dagen.

Dumar var ursprungligen tänkt att bli en föreställning på Östgötateatern i regi av America Vera-Zavala våren 2020, men coronapandemin kom emellan. Istället möter vi Ayaan Mohammud, Fadume Jama, Kin Gurhan Mohamed och produktionsteamet från teatern i en film om en inställd pjäs och berättelserna den rymmer.

Läs mer här

Gå till hemsidan