Ing-Marie gör sitt livs roll


Hon har blivit rikskänd för svenska folket som Mimmi i Tre kronor, Eva i Änglagård och Bodil i Beckfilmerna. Men det är Margie i Bra människor som Ing-Marie Carlsson ser som sin största och bästa roll hittills.

Bra människor hade Sverigepremiär i Kalix den 7 februari och har sedan dess turnerat i Sverige med Riksteatern. Ing-Marie Carlsson berättar om ett riktigt fint mottagande med såväl jubel som stående ovationer på sina håll.

– Vi har mött folk på stan efteråt som kommit fram och tackat för att den var så bra, säger Ing-Marie Carlsson.

Hon minns mycket väl vad hon tänkte första gången hon läste pjäsen. Texten var på engelska och hon var inte alls särskilt lockad på förhand.

– Jag hade bara tänkt skumma igenom, men jag blev helt såld. Jag sträckläste och kände direkt att det var en av de bästa pjäserna jag läst. Jag skrattade mycket, bet på naglarna och hade en klump i halsen på slutet. Den är otroligt välskriven.


Stark igenkänning

Huvudkaraktären Margie är en ensamstående mamma som riskerar att hamna på gatan sedan hon fått sparken från sitt butiksjobb. Ing-Marie beskriver Margie som sin ”älsklingsroll någonsin”.

– Jag har sällan varit så engagerad i en roll som denna. Det är så fantastiskt att få skildra en kvinna i 55-årsåldern från arbetarklassen. Rollen spänner över ett så stort register. Hon är otroligt rapp i käften, kvicktänkt, jobbig men har också en stark stolthet.

Ing-Marie har själv arbetarklassbakgrund och kan känna igen sig mycket i Margies situation. Som frilansande skådespelare har hon också periodvis varit arbetslös och haft ont i magen för sin ekonomi.

– Jag känner igen oron och hur snabbt man kan bli marginaliserad om man inte har pengar. Att vara lägsta arbetarklass i Boston är säkert tuffare än i Sverige, men jag är orolig för att vi i Sverige monterar ner det sociala skyddsnätet, säger Ing-Marie.

Hon poängterar att Bra människor inte bara handlar om Margie, utan om relationerna och styrkeförhållandena mellan samtliga sex karaktärer på scen.

Ing-Marie Carlsson. Foto: Simon Söderberg

– Det är verkligen en fråga om klass, utan att det blir politisk plakatteater. Det är också häftigt att vi är fyra kvinnor och två män på scenen och att tre av kvinnorna är över 55 år. Det är dessvärre ovanligt!

Utöver att belysa klassklyftor så lyfter Bra människor även frågor kring rasism, berättar Ing-Marie.

– Trots att Annas Sises karaktär Kate har en mycket högre klass än Margie så kommer ändå frågan om rasism upp. Det är väldigt intressant.


"Lyckligt lottad"

Ing-Marie, som fyllde 60 år i år, kan se tillbaka på en lång och omfångsrik karriär. Hon har till exempel synts i film- och tv-produktioner som Mitt liv som hund, Berts dagbok och Black Jack och nämner själv rollerna i Lisa Ohlins Sex, hopp och kärlek och Göran Stangertz En dag i taget som sina viktigaste. Hon har även arbetat vid en lång rad svenska teatrar.

– Jag har verkligen varit lyckligt lottad som fått göra så många olika saker i min skådespelarkarriär. Jag har spelat drama, musikal, buskis och fars, på teatrar, på tv och i film, och gjort så himla många olika sorters roller. Det har varit otroligt berikande, säger Ing-Marie Carlsson, som senare i år är aktuell i Maria Bloms stora familjefilm Monky.


Läs mer om Bra människor

Text: Jeanette Söderwall (Publicerad 2017-04-06)

Gå till hemsidan