Hyllad bok blir teater


Anna Takanens bok Sörjen som blev blir nu teater. En familjeberättelse över tre generationer om sorg, språklöshet och om att vara ett krigsbarn.

Det är första gången vi ser Anna Takanen på scen i Finland efter hennes uppdrag som Kulturhuset Stadsteaterns teaterchef. För regi står prisbelönta Mikaela Hasán. Föreställningen har premiär på Lilla Teatern i Helsingfors och kommer därefter turnera med Riksteatern och Östgötateatern.

–Det känns självklart för mig att avsluta min undersökning om att vara barn till ett krigsbarn med mig själv på scenen, säger Anna Takanen. Jag har närmat mig frågan som regissör och författare – och nu får jag lyfta berättelsen på teaterscenen.


Familjehistoria

Vi har sett bilderna. Barnen från Finland, med namnskyltar runt halsen. De som skickades till Sverige under kriget. Men vilka var de? Vad kände de? Och hur påverkar deras upplevelser kommande generationer? Anna Takanens pappa Timo var ett av dessa finska krigsbarn, och i Sörjen som blev tar hon med oss på en omskakande resa i historien. I en intim och personlig föreställning nystar hon ömsint, långsamt och smärtsamt upp pappans familjehistoria, och det komplicerade i att vara ett krigsbarns barn. Är det så att krig aldrig lämnar en i fred?

–Jag är glad att jag får resa runt med den här tidlösa berättelsen, för det finns krigsbarn överallt. Folk kontaktar mig dagligen, så jag vet att frågan i högsta grad är levande i hela Sverige och Finland. Jag har länge längtat efter att få arbeta med Helsingforsbaserade Mikaela Hasán, hon är en mycket stor konstnär. Jag är smått lycklig över att Riksteatern, Lilla Teatern och Östgötateatern tillsammans satsar på Sörjen som blev.

Under sina nästan 30 år inom teatervärlden har Anna Takanen skådespelat, regisserat och arbetat som teaterchef på Göteborgs Stadsteater samt på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm. Den 2 augusti 2020 sommarpratade hon i Sveriges Radio.

Anna Takanen. Foto: Fredrik Skogkvist


premiär i Finland

Sörjen som blev regisseras av Mikaela Hasán, konstnärlig ledare för DuvTeatern i Helsingfors, Mikaela har bland annat regisserat på Finlands Nationalteater.

–Jag ser mycket fram emot att få jobba med den här berättelsen – och med en tematik som berör så många, både på ett personligt och samhälleligt plan, både i Finland och i Sverige, säger Mikaela Hasán, regissör.

Föreställningen produceras av Riksteatern i samarbete med Lilla Teatern i Helsingfors och Östgötateatern.

Premiär den 2 september 2021 på Lilla Teatern i Helsingfors. Turnépremiär med Riksteatern den 5 oktober och därefter turné i Östergötland med Östgötateatern.

Sörjen som blev utkom 2019 på Albert Bonniers Förlag och översatt till finska, Sinä olet suruni, kom den 2020 på Gummerus.

(Publicerad 2020-10-06)

Gå till hemsidan