Hon spelaR Ingrid Bergman


Hon lockas av utmaningar, älskar musikaler och har en bakgrund som sångerska och låtskrivare. Karin Oscarsson gestaltar Ingrid Bergman i den nya musikalen Camera.

Karin Oscarsson debuterade på Östgötateatern i rollen som Hodel i Spelman på taket 2006.

– Jag kom flygande från en föreställning i Norrland och hade sovit fyra timmar när jag gjorde audition. Men det var himla kul. Det var mitt första möte med Östgötateatern och det gav en väldigt positiv känsla, säger Karin.

Drygt tio år senare är hon kvar och listan på föreställningar har vuxit sig lång. Karin har bland annat medverkat i Romeo & Julia, Chicago, Röda Nejlikan och Sound of Music samt i soppteaterprogrammen Musikalia och Patti, Bob och Leonard.

Chicago var fantastiskt rolig. Det var en utmaning att dansa, sjunga och agera samtidigt. Rollen som Julia var också en utmaning, inte minst för att jag fick en ny Romeo mitt i allt efter att Jesper (Barkselius) bröt foten en halvtimme innan en föreställning. Det var en svår, men rolig och spännande föreställning att jobba med.


Turnerat i Japan och Kina

Karin berättar att hon har något av en trotsig inställning till livet. Om något gör henne rädd – då vill hon utsätta sig för det. Om någon säger att hon inte klarar något – då ska hon klara av det.

– Jag blir triggad av utmaningar eller när något är svårt. Det kanske beror på att jag är lillasyster, säger hon med ett skratt.

Karin, som är uppvuxen i Floda utanför Göteborg, började sin scenkarriär som pop- och rocksångerska och låtskrivare. Under artistnamnet Corinne har hon släppt två fullängdsalbum och turnerat i Japan och Hongkong. Hon skriver fortfarande mycket, men numer handlar det främst om dikter snarare än musik.

– Skrivandet är en slags ventil för allt jag bär på. All oro, ångest, tankar och funderingar. Jag vill uttrycka mig på något sätt och det var det som lockade mig till musiken och teatern.


Workshop gav mersmak

Karin säger att hon trivs väldigt bra på Östgötateatern eftersom teatern ger henne en lustfylld plattform för att både sjunga, agera och vara kreativ.

– Många tror att jag är väldigt lugn, men jag är ganska rastlös. Jag behöver ha något som stimulerar konstnärligt, säger hon.

Musikalen Camera är ett sådant projekt. Karin blev involverad redan 2015 då hon medverkande i en öppen workshop i Linköping kring den nya musikalen, vars manus och musik då var under framtagande.

– Det blev en sådan energiboost. Eleverna från Högskolan för scen och musik i Göteborg som var med var så entusiastiska och härliga och klimatet var otroligt öppet. Det gav verkligen mersmak. Dessutom var musiken så fin.


Sedan dess har hon följt processen kring Camera och hoppats på att musikalen skulle bli verklighet.

– Jag är väldigt glad att vi gör det här. Glad och stolt över att vi vågar satsa på en nyskriven svensk musikal.

Hur kändes det när du fick frågan om att spela Ingrid Bergman?

– Jag minns att jag blev väldigt stolt och lite generad. Ödmjuk inför att få förtroendet och känna att upphovsmännen trodde på mig i den rollen. Och ångest såklart – "herre gud, hur ska jag kunna leva upp till det här?"

Ju mer Karin har satt sig in i Ingrid Bergmans livshistoria, ju mer fascinerad har hon blivit. Hon har även hittat många beröringspunkter till sig själv och frågor som hon har brottats med.

– Jag har också lämnat ett gråtande barn hemma och fått höra "ska du jobba ikväll igen, mamma?" när jag måste gå till jobbet. Och senare stått på en scen och älskat att stå där. Det finns en dubbelhet i att älska det jag gör och samtidigt ständigt känna att jag är otillräcklig. Den känslan drabbar mig särskilt när jag sjunger sången till Ingrids dotter Pia i Camera.


Följde sitt hjärta

Trots omgivningens hårda fördömanden valde Ingrid Bergman att följa sitt hjärta. Hon lämnade sin familj i USA för att få utlopp för sina konstnärliga ambitioner i Italien.

– Hade det inte funnits kvinnor i generationer före oss som slagits för rätten att få välja sin partner, sitt jobb och sitt liv så hade vi inte varit där vi är i dag. Vi har så mycket att vara tacksamma för och det finns fortfarande mycket att fortsätta att kämpa för. Det gör mig extra stolt över att jag får spela Ingrid Bergman, säger Karin Oscarsson.

Camera har urpremiär i Linköping den 9 februari och nypremiär i Norrköping den 28 april 2018.


Text: Jeanette Söderwall (Publicerad 2017-11-30)

Läs mer om Camera

Gå till hemsidan