Hon ger Anna Magnani liv på scenen


”Maria Möllers röst och scennärvaro gör att hon bokstavligen äger scenen vid ett par tillfällen under föreställningen.” Så skrev Folkbladets recensent efter Norrköpingspremiären av Camera. Maria Möller är sångerskan och skådespelaren som gestaltar Anna Magnani i Östgötateaterns nyskrivna musikal om Ingrid Bergman.

Staffan Aspegren och Jan-Erik Sääfs musikal har vuxit fram under flera års tid. Maria Möller var med vid den allra första läsningen för fyra år sedan.

– Jag tyckte att det lät väldigt intressant att få vara med på en resa i ett icke färdigt material, berättar hon.

Efter att ha medverkat vid tre läsningar hann Maria sedan släppa tanken på Camera, eftersom det inte var klart huruvida musikalen skulle komma att bli verklighet eller inte. Men en dag fick hon ett samtal från Östgötateatern och en förfrågan om att spela rollen som den italienska skådespelaren Anna Magnani.

– Jag tycker att hon är en häftig kvinna och skådespelare som – liksom Ingrid Bergman – gick sin egen väg. När de levde så gick de i bräschen. Det är verkligen två kvinnliga förebilder, säger Maria.


Gör rollen till sin

Förutom det faktum att man inte är färgad av någon annans tolkning så är det som skådespelare ingen större skillnad att arbeta med just ett nyskrivet material, menar hon. Det finns en text och en dramaturgi att förhålla sig till och Marias jobb är att ge liv och gestaltning åt en människa. Att människan i det här fallet har funnits på riktigt är något som hon försöker att inte fastna i.

– Jag måste utgå från mig själv och vem jag är och göra henne till min Anna Magnani. I föreställningen har jag också att förhålla mig till de andra karaktärerna och framför allt till berättelsen. Min intention har varit att ge henne kött och blod så att man förstår henne och hennes utveckling, säger hon.

I och med att Jan-Erik Sääf, som skrivit musiken och sångtexterna, har varit involverad under hela repetitionsprocessen så har Maria haft möjlighet att komma med egna inspel.

– Jag har ändrat tonart på några låtar, vilket annars kan vara känsligt i musikalsammanhang. Vi ändrade även texten lite tillsammans i Flammor. Det är konstnärligt givande när man kan ha den dialogen direkt med upphovsmännen.


Starka personligheter

Nämnda Flammor är Marias favoritlåt i föreställningen. Inte minst för att hon där får gestalta en mer innerlig Anna Magnani och låta publiken komma henne närmare inpå livet.

Hur mycket av dig finns i rollfiguren Anna Magnani?

– Det är nog en del, tycker jag. Utan att man kan vara säker på hur hon tänkte och kände såklart. Vi är ganska starka personligheter. Jag har också gått mina egna vägar. Jag upplever att hon inte var så konflikträdd utan vågade göra saker. Det känner jag igen i mig själv. Jag hoppas och tror också att hon var en livsnjutare – det är jag med.

Efter att ha spelat för över 11 000 personer i Linköping så är Camera nu inne på sin Norrköpingsperiod, som pågår till och med den 1 juni.

– Jag är en sådan turnerande teaterräv som är van vid att det är nya spelplatser varje kväll. Så för mig är det lite lyxigt att spela på en fast scen så här länge. Man kan bo in sig lite mer i sin loge, vilket jag har gjort.

Maria Möller i Camera. Foto: Markus Gårder


Vad gör du efter Camera?

– Jag har haft en intensiv höst och vår, så jag kommer att vara ledig i sommar. Men innan jag tar semester kommer jag att göra fyra konserter i Ribbingsnäs Ladugård, mellan Nässjö och Jönköping. Det ser jag mycket fram emot! Till hösten blir det konserter med olika bandkonstellationer och också en del konferencieruppdrag.

Det här är första gången som du är på Östgötateatern. Hur känns det?

– Ni har två oerhört vackra teaterhus, som jag uppskattar mycket att spela i. Att spela så här många föreställningar gör att vi blir väldigt samspelta, hela ensemblen och orkestern. Jag uppskattar också när vi alla som arbetar med och runt en föreställning har känslan av att ”vi gör det här tillsammans” och det tycker jag att vi har här, säger Maria Möller.


Text: Jeanette Söderwall (Publicerad 2018-05-14)

Läs mer om Camera


OM MARIA MÖLLER

Maria Möller är sångerska, skådespelare och komiker. Sedan scendebuten på Västerbottensteatern 1985 har hon arbetat med teater, musikteater, egna föreställningar och konserter.

På senare år har hon bland annat gjort konsertturnéer med Midvintertid (2012, 2013 och 2015), showen Ska de va så här? (2011-2012) och Maria Möller Show (2008). Hösten 2017 turnerande hon med den nya showen This Time.

Maria arbetar med egna bandkonstellationer och som gäst hos olika orkestrar, däribland Helsingborgs Symfoniorkester, Jönköpings Sinfonietta och Norrköpings Symfoniorkester.

Läs mer på www.mariamoller.se


OM ANNA MAGNANI

Anna Magnani (1908–1973) var en italiensk skådespelare som 1945 fick sitt genombrott med Roberto Rossellinis Rom – öppen stad. Bland de regissörer som bäst förstod att ta vara på hennes jordnära auktoritet, temperamentsfulla intensitet och magnetiserande utstrålning var Luchino Visconti (Den vackraste, 1951), Jean Renoir (Den gyllene karossen, 1952) och Pier Paolo Pasolini (Mamma Roma, 1962).

En kort Hollywoodkarriär gav Anna Magnani en Oscar för rollen i Den tatuerade rosen (1955), en roll som Tennessee Williams skrivit direkt för henne. Källa: Nationalencyklopedin

Gå till hemsidan