Hon fick återuppleva en favoritmusikal


Norrköpingsbon Kristina Carlstedt såg originaluppsättningen av Rocky Horror Show i London på 70-talet och tyckte att det var något av det bästa hon sett. När den nu ungefär 40 år senare sätts upp i hennes hemstad så kändes det menat att hon skulle se den igen.

När Kristina var ungefär 25 år skulle hon tillsammans med några vänner åka till London för att shoppa. Innan de åkte råkade Kristina se en liten notis i en damtidning som tillhörde hennes mamma. Notisen berättade om en ny musikal i London som väckt uppmärksamhet.

– Det var bara några få rader och ingen bild, men av någon anledning satte den sig i tankarna.

Hon berättade om notisen för sina vänner och de bestämde sig för att köpa biljetter till föreställningen samtidigt som de bokade flyget.


Transig och tilltalande

När Kristina såg Rocky Horror Show för första gången i London så gjorde den ett oerhört starkt intryck. Tim Curry som spelade Frank n Furter framförde låten Sweet Transvestite helt ensam på scenen, gåendes fram och tillbaka på catwalken. Kristina beskriver Tim Curry som en maskulinare modell av Christer Lindarw.

– Han var transig på ett sätt som tilltalade och det gjorde mig förvånad att en tjej kan sitta och tycka att en karl är rätt raffig i korsett och nätstrumpor. Men det var väl det som var vitsen.

Det bästa med att se föreställningen igen på Östgötateatern tycker Kristina är att se vad man kan göra med samma grundmaterial. Hon förklarar att Östgötateaterns uppsättning är väldigt annorlunda mot originalet, kanske främst på grund av all ny teknik man använder sig av, men också på grund av budgeten.

– Originaluppsättningen var en budgetföreställning i en teaterlada med svarta väggar och en catwalk på scenen. Man fick ta vad man hade.

Skådespelarna i London var nya i branschen och allt man hade att använda sig av var lite lampor, färger och tyger. Kristina berättar att föreställningen var väldigt subtil och att man jobbade mycket med siluetter.

– Att man lyckades göra så mycket av så lite, det gör något speciellt med stämningen. Jag vet inte riktigt hur jag ska förklara känslan. Den gjorde intryck.


MUSIKEN ÄR FANTASTISK

Hon tycker att det är svårt att jämföra originalversionen med regissören Nils Polettis nya tolkning.

– Att jämföra dem är som att jämföra äpplen och päron när man bara ätit en av frukterna.


Skulle du rekommendera andra att se Östgötateaterns Rocky Horror Show?

– Ja, absolut! Jag tycker att den är väldigt sevärd.

Skådespelarna och musikerna är skickliga och musiken är fantastiskt bra, säger hon om den nya tolkningen. Kristina gick dagen efter hon sett Rocky Horror Show i London in i närmaste skivaffär för att köpa skivan, som hon fortfarande lyssnar på ibland.

Slutligen berättar Kristina att hon uppskattar att Östgötateatern tar sig an en publikfavorit och hoppas på att det kommer fler härliga klassiker.


FAKTA OM KRISTINA CARLSTEDT

Kristina Carlstedt hittade in i teatervärlden tack vare sin mamma som var kulturintresserad. Som barn fick Kristina följa med henne och se många olika operetter och teatrar och tillslut började hon gå även utan sin mamma.

– Jag hade halkat in och då var det bara att halka på.

Kristina har under 20 år själv stått på scenen och skådespelat i flera olika revy- och buskisföreställningar, men har aldrig riktigt uppskattat att stå på scenen lika mycket som att beskåda den som publik. Innan Kristina gick i pension var hon kommunalanställd och arbetade som bygg- och miljöchef i Värmland.


Text: Tone Wernersson (publicerad 2019-02-25)

Läs mer om Rocky Horror Show


Gå till hemsidan