Hård musik möter teaterteknik


Imorgon är det premiär för en digital version av en ovanlig scenkonstupplevelse med hardcore/punk-bandet Broken Cross från Norrköping. Bakom föreställningen och filmen står Östgötateaterns teatertekniker Oskar Österholm och Nils-David Carlsson.

Hösten 2019 gav Broken Cross sitt första framträdande någonsin i Sverige – och det på nya X-scenen i Norrköping. Här möttes musik och teaterteknik i en unik symbios, med fängslande bild- ljud- ljus- och scenlösningar.

Konserten filmades – ursprungligen tänkt för internt bruk, men i spåren av coronapandemin och Östgötateaterns nya digitala repertoar fick Oskar Österholm och Nils-David Carlsson möjlighet att skapa en ny form av upplevelse från redigeringsrummet.

 Det är roligt med ytterligare en konstform. I den rörliga bildens värld så ges vi kontrollen över precis vad publiken får se. Oavsett om det rör sig om närbild kontra helbild, eller att manipulera verkligheten. Vi har försökt få ut känslan från live-upplevelsen, genom och förbi skärmen, säger Oskar och Nils-David.


Förstärka känslor

Målet med deras koncept ”Visuell musik” är att med hjälp av teaterns många möjligheter förstärka känslorna som musiken skapar. Duon har tidigare legat bakom den tekniskt avancerade succéföreställningen pg.lost – Visuell musik på Stora teatern i Norrköping hösten 2017.

Den mindre X-scenen har begränsade tekniska förutsättningar i jämförelse och därför var målet den här gången snarare att utvecklas konstnärligt, till exempel genom att arbeta med skådespelare och koreografi.

Oskar Österholm och Nils-David Carlsson. Foto: Jeanette Söderwall

– Just Broken Cross musik är i grunden rå och mörk, så detta resulterade i en mer obehaglig känsla. Vi försökte även få upplevelsen mer immersiv genom att förlänga scenen ut i salong och foajé. Vi bestämmer inte vad publiken ska känna, men känner de något så är vi jättenöjda, då har vi lyckats.

Hur skiljer sig filmen från själva den fysiska scenkonstupplevelsen?

– Alla som kommer att se det här kommer att få olika upplevelser. Detta sker vanligtvis i scenrummet – då man tar in olika perspektiv. Men här är det de digitala verktygen som man själv har hemma som ger en de förutsättningarna. I hemmet är vi också i vår trygga sfär, men i en salong framför ett scenrum är man mer naken, och därför mer lättillgänglig för intryck, säger Oskar Österholm och Nils-David Carlsson.

Filmen Broken Cross – Visuell musik är cirka 40 minuter lång och kan ses kostnadsfritt via Östgötateaterns webb eller YouTube-kanal från och med 12 mars kl. 19.00.

Text: Jeanette Söderwall (Publicerad 2021-03-11)

Gå till hemsidan