Håll ihop – en känslosam publiksuccé

”En av de bästa cirkusföreställningarna jag har sett.” Håll ihop – en cirkus på hjul engagerade besökarna vid helgens turnéstopp i Norrköping.

Augustifesten i Norrköping. Staden myllrar av flanerande människor som kryssar sig fram bland knallar, tivolin och konserter. I Vasaparken står en cirkusvagn uppställd. I och kring vagnen pågår förberedelser inför den sjunde föreställningen av Östgötateaterns turnerande cirkusföreställning Håll ihop – en cirkus på hjul.

På vagnens tak står cirkusartisterna tillika bröderna Mattias och Mikael Lindström.

- Det är mycket som ska vara på rätt ställe. Vi har en hel lista på saker som ska göras. Vi har snart varit här i fyra timmar redan, säger Mattias.


Turné i Östergötland

Projekt- och turnéledare Eva Lundgren Stenbom hoppas på publikrekord den här lördagen. Håll ihop – en cirkus på hjul hade premiär i Åtvidaberg den 5 augusti. När turnén är avslutad i slutet av september har samtliga östgötska kommuner fått besök av de fyra cirkusartisterna.

- Det har gått jättebra! Vi har haft mycket folk på alla föreställningar och det har varit väldigt fin respons från både kommuner och besökare, säger Eva.


Skapa mötesplatser

Syftet med projektet är att skapa mötesplatser för olika grupper i samhället och bidra till att stärka sammanhållningen på orterna som besöks. Lokala samarbetspartners, till exempel kommuner och föreningar, medverkar genom att skapa kringarrangemang i samband med gratisföreställningarna.

En återkommande samarbetspartner är Norrköpings Ungdomscirkus, som efter varje föreställning ger barn och unga möjlighet att prova på cirkuskonster.

- Vårt tema är att hjälpas åt och hålla ihop och det har verkligen varit alla typer av besökare. Häromdagen hade vi en som var nyfödd och en som var 90 år, berättar Eva.


Drygt en halvtimme innan föreställningsstart har barnfamiljer börjat samlas i gräset framför cirkusvagnen. Medlemmar i dansgruppen JOY gör sig redo att värma upp den temporära scenen.

- Vi har en cirkusinspirerad dansshow, säger Amalia, klädd i frack och hög hatt.

När klockan slår föreställning har de tidigare så grå molnen skingrats och solen gassar över den månghövdade publik som kommit. Besökarna häpnar över magiska klädbyten, komisk robotdans, höghöjdsakrobatik och hisnande balansakter. De låter sig även involveras i föreställningen för att tillsammans hjälpas åt med att möjliggöra vissa nummer. De uppskattande applåderna avlöser varandra.


Handlar om känslor

Efter föreställningen dröjer sig Victoria och Dimitri kvar på en filt i gräset, medan dottern leker en liten bit bort. Familjen såg föreställningen i Gusum för bara några dagar sedan, men åkte in till Norrköping och Augustifesten för att se den igen.

- Det är en av de bästa cirkusföreställningarna jag har sett. Det handlar inte bara om teknik, utan om känslor, säger Victoria på engelska.

- Jag gillar verkligen när publiken blir involverad. Det är väldigt känslosamt när alla hjälps åt för att lyfta linan som han går på. Det handlar om tillit, fortsätter Dimitri.

Lindansaren som han syftar på är cirkusartisten Quentin Bancel, som mot slutet av föreställningen lyfter från marken tack vare publikens gemensamma ansträngning.


Avslutas på Kulturnatten

Quentins syster Magali Bancel, som senast sågs som Tingeling i Östgötateaterns familjeföreställning Wendy & Peter Pan, är den fjärde medverkande i Håll ihop.

- Det gick jättebra! säger Magali efter lördagens föreställning. Det roligaste är det som händer innan och efter, när man får träffa alla och alla vill hjälpa till på något sätt.

Och visst bjöd Vasaparken också på publikrekord - närmare 600 personer, uppskattar projekt- och turnéledare Eva Lundgren Stenbom.

Framöver väntar stopp i Boxholm, Mjölby, Ödeshög, Linköping, Finspång och Motala. Som avslutning på turnén återvänder Håll ihop – en cirkus på hjul till Norrköping den 24 september för en föreställning på Tyska torget i samband med Kulturnatten.


Text och foto: Jeanette Söderwall (Publicerad 2016-08-24)

Gå till hemsidan