Halal Teater med Diyari Mahmoud

 

Han leker med fördomar kring kultur, språk och stereotyper och har hundratusentals följare i sociala medier. Nu ställer sig Diyari Mahmoud för första gången på en teaterscen. På fredag är det världspremiär för Halal Teater på Östgötateatern.

Linköpingsbon och elkraftsingenjören Diyari Mahmoud spelade in sin första video efter en arbetsdag med extra många frågor om varför han inte åt lunch. Året var 2017 och månaden ramadan.

– Det började med att jag ville göra en sketch om hur det är att vara muslim på en arbetsplats där inte många är det, berättar Diyari.

Videorna – och följarna – blev snabbt fler. 2020 hamnar Diyari på elfte plats i landet när Medieakademien rankar de med mest räckvidd och engagemang i våra största digitala kanaler. Målet med hans videor är att uppmuntra till skratt, dialog och förståelse mellan infödda och invandrade svenskar.

– Alla pratade om religion och etnicitet på ett så allvarligt sätt. Jag kände att jag ville göra något kul av det istället, säger Diyari, som till att börja med skapade sina videos under rubriken Halal Komedi.


"Som en terapisession"

I föreställningen Halal Teater möter publiken en mycket mer personlig sida av Diyari. Pjäsen tar upp flykten från Irak som barn, mötet med Sverige och med rasismen, skolårens mobbning och frågor kring identitet, tro och om att försöka passa in.

– I början var jag lite tveksam, men för varje dag som vi repat har jag blivit mer bekväm. Det är som en terapisession. Jag mår jättebra av det här, säger Diyari.

Han berättar att regissören America Vera-Zavala fått fram sidor som han själv brottas med, inte minst detta med att vara muslim, kurd och svensk på samma gång.

– För mig är det viktigt att en ung, muslimsk kille som är uppvuxen här och försöker hitta sig själv i ett mellanförskap ska kunna känna igen sig, säger Diyari.


Rättvis Representation

America, som tidigare regisserat två föreställningar och en dokumentärfilm med östgötska kvinnor för Östgötateatern, betonar vikten av rättvis representation.

– De flesta män som ser ut som Diyari får vi se i tv-serier av typen Snabba cash. Ofta är de extremister eller kriminella. Här ställer vi en man på scen och behandlar honom med respekt och med alla de nyanser en man kan ha. Då får också unga killar en chans att spegla sig och inte bara bli sedda på ett visst sätt, säger America.

De båda hoppas kunna gestalta de många gånger tunga frågorna på ett lekfullt och humoristiskt sätt. Visuellt ser America en riktigt teatral föreställning framför sig, där Diyaris olika karaktärer till exempel gestaltas av dockor istället för med video.

– Jag har verkligen tänkt att ska vara teater-teater. Inte ens en mobiltelefon får vara en riktig mobiltelefon utan allt ska vara leksaker, säger America.

Diyari Mahmoud. Foto: Jeanette Söderwall


Vilken är den största skillnaden med att stå på en teaterscen mot att spela in videos?

– Här är det mer att jobba med hela kroppen och inte bara överkroppen. Men precis som med film gäller det att vara in the moment och ha kontakt med publiken, säger Diyari.

Vad ser du mest fram emot i det här?

– Premiären ska bli det roligaste – att få se hur folk reagerar. Men också att se hur mycket jag kan pressa mig själv för en sån här föreställning och se hur mycket jag kan utvecklas.

Har du fått blodad tand på teaterlivet?

– Jag skulle inte vilja göra det här hela tiden. Däremot kanske en gång per år eller vartannat. Det är en jättebra plattform för att utveckla sig kroppsligt.

När det gäller sin egen produktion framöver avslöjar Diyari att han kommer att satsa mer på YouTube, med proffsigare kameror och ljudutrustning.

Halal Teater spelas på X-scenen i Norrköping 20 november-11 december. Eventuell spelperiod i Linköping är under utredning. Föreställningen kommer även att åka på nationell turné med Riksteatern våren 2022.

Text: Jeanette Söderwall (Publicerad 2020-11-16)


Uppdatering 2020-11-17: Med anledning av de nya hårdare restriktionerna och sänkta publiktaket flyttas Halal Teater till våren 2021. Vi återkommer kring nya speldatum.


Läs mer om föreställningen Halal Teater här

Läs om våra trygghetsåtgärder med anledning av covid-19 här

Gå till hemsidan