Glittrande sagor för barn


Bland drakar och dragqueens är succéprojektet där några av landets mest erkända dragartister framför sagor för barn. I höst har turen kommit till Östgötateaterns scener i Norrköping och Linköping! Vi ställde sex frågor till grundaren, konstnärliga ledaren och producenten Petter Wallenberg. 


Hur kom du på idén med Bland drakar och dragqueens?

 Jag skapade Bland drakar och dragqueens för att jag själv skulle älskat det när jag var liten. Det var en helt annan tid när jag växte upp. Könsrollerna satt väldigt hårt och om man ville vara annorlunda var det väldigt svårt. Jag blev nerslagen när jag ville vara Lucia.

 Dragshow som konstform är könsöverskridande och magisk, och efter att ha arbetat med den i olika klubb- och konstprojekt kände jag att det vore kul att göra något nytt. Att ta dragshow ur nattklubben och in i biblioteken, med barn som publik. Dragartister vet hur man skapar en fantasivärld. Barn och dragqueens har så mycket gemensamt, ett könsöverskridande som man förlorar när man växer upp. Med dragshowens förtrollande glitter, och vårt konstnärliga och sociala engagemang tror jag att vi kan erbjuda magisk underhållning för barnen, och samtidigt slå ett slag för sagoberättandet och fantasin.


Hur ser själva upplägget på en sagostund ut?

 Våra sagodrottningar läser en mängd olika sagor, både klassiska och nya, vissa för riktigt små och andra för lite större barn. Sagorna byts ut hela tiden. Vi utgår alltid ifrån barnens respons och engagemang. Varje sagostund är unik. Det är det som är det speciella med det här projektet, att det inte är en statisk pjäs som följer ett manus och spelas upp för barn som passiv publik, utan ett möte med barnen där de är med och styr. Barn är en stenhård publik och reagerar direkt om något inte är tillräckligt bra - det är det som är så underbart. Varje sagostund är en saga där och huvudpersonerna är barnen.


Varför behövs ett projekt som detta idag?

 Även om vi har kommit långt så tror jag att det fortfarande är svårt för många barn att våga vara sig själva och hitta sin plats i världen. Många av vuxenvärldens problem skapas när vi som barn lär oss att passa in. I sagorna får vi läsa om söta hjälplösa prinsessor och starka modiga prinsar. Att pojkar måste vara på ett visst sätt och flickor på ett annat. Att det är fel att vara annorlunda. Samtidigt ökar mobbing, utanförskap och psykisk ohälsa. Det här projektet är ett färgsprakande och fantasifullt sätt att visa att det är ok att vara annorlunda.


Hur har sagostunden mottagits bland barn och vuxna?            

 Det har mötts av så mycket kärlek. Det hör av sig folk hela tiden och vill att vi kommer till deras område. Mammor hör av sig och berättar att deras söner blir mobbade för att de vill klä ut sig i klänningar och glitter, och vill att vi kommer till förskolor och visa att det är ok. Andra vill bara ha en magisk sagostund med lek och engagerande berättande från proffsiga, glamourösa och underhållande artister. Det finns något för alla. Så länge publiken vill ha det så kommer vi fortsätta att göra sagostunder i hela Sverige.Hur känns det att konceptet nu gästar Östgötateatern i Norrköping och Linköping?

– Det ska bli helt fantastiskt! Vi har uppträtt med sagostunderna i alla möjliga sammanhang, bibliotek, förskolor och gästspel på teaterscener. Men det här blir vårt första större samarbete med en teater och det känns helt rätt!


Just nu pågår Linköping Pride och Motala Pride och om en månad är det Mjölbys tur. Har du någon hälsning eller medskick till de som jobbar med att anordna Pridefestivaler nu i coronatider?

– Jag vet hur svårt det är just nu under rådande omständigheter och även om vi i Bland drakar och dragqueens klarat oss rätt bra eftersom våra sagostunder alltid varit skapta för ett mindre antal publik så har även vi fått skapa vissa digitala lösningar. Det är tur att det går att göra det, men inget slår såklart det riktiga mötet med publiken. Det är där magin händer. Jag vill därför skicka styrkekramar till alla som just nu inte kan genomföra publika möten just nu. Håll ut, och vi håller tummarna för att vi snart kan återgå till mer av en normalitet. Jag tror att vi alla kommer komma ut på andra sidan starkare, visare och mer insiktsfulla, och det kommer finnas ett sånt enormt sug efter kultur, möten och scenkonst! Det ser vi fram emot!

(Publicerad 2020-08-27)


FAKTA

Bland drakar och dragqueens gästar biografen Cnema i Norrköping (Kungsgatan 56) den 4 och 11 oktober och Stora teatern i Linköping (övre foajén) den 29 november och 6 december. Sagostunden leds av dragartisten Henrik Johansson och passar barn i åldrarna 3–7 år (i vuxens sällskap). Starttid kl. 11.00. Läs mer och boka biljetter här.


OM PETTER WALLENBERG

Petter Wallenberg är författare, regissör och artist som skapat ett flertal uppmärksammade konst- och kulturprojekt i Sverige och internationellt. Han har till exempel skrivit böckerna Historien om Leila K och Bögjävlar samt varit chefredaktör för tidningen Mums. Petter Wallenberg skriver och producerar musik, ibland under artistnamnet House of Wallenberg. Han är grundare av och ordförande för organisationen Rainbow Riots, som verkar för hbtq-rättigheter världen över.

Gå till hemsidan