Frågor och svar efter branden


Natten mot den 29 augusti eldhärjades Stora teatern i Norrköping. Delar av teaterhusets vind, tak och trapphus skadades. Här har vi samlat frågor och svar med anledning av branden.


Vilken typ av sanering har gjorts i teaterhuset efter branden?

Fastighetsägaren har genomfört en luktsanering. Den metod som används heter foggning. Det är en metod där man fyller ett rum med kemisk ånga. Foggerapparaten hettar upp en livsmedelsgodkänd glykol till gas och finfördelar den så att de fem mikrometer stora partiklarna kan tränga in på annars otillgängliga platser. Gasen dunstar sedan bort och utrymmet ventileras ut innan det åter tas i bruk.

Teatern har även sanerats för den fukt som släckvattnet orsakade.


Är det farligt att vara i teaterhuset?

Brandhärden i huset kan fortfarande avge lite ny lukt i och med att fastighetsägaren river ut brandskadade delar och bygger nytt. Vid branden var det främst över hundra år gammalt virke som brann. Det är lukten från det som eventuellt kan kännas.

Dålig lukt kan skapa obehag hos känsliga personer. Det betyder dock inte att lukten är farlig.

 

Varför är vissa delar av teaterhuset avspärrade?

Renoveringsarbetet efter branden pågår. Men det arbetet hindrar oss inte från att bedriva teaterverksamhet i huset.

Ett nytt tak ska byggas över det brandskadade trapphuset. Själva trapphuset kommer att återställas i nära dialog med Länsstyrelsen.

Vad händer framöver när det gäller sanering och reparationer?

Teatern är ett byggnadsminne. När fastighetsägaren nu återställer trapphuset kommer det att göras med en färgsättning och med färger som är mer antikvariskt korrekta än tidigare.

 

När beräknas reparationerna vara klara?

Vi hoppas att återställningen, till exempel när det gäller taket, är klar innan årsskiftet. Utöver reparationerna av brandskadade områden så kommer även Café Gycklaren att genomgå en större renovering och uppfräschning under våren 2020.

 

Hur påverkas höstens föreställningar?

Premiären av Faust II på stora scenen har flyttats fram en vecka. Talkshow med Tobias Almborg har flyttats från Café Gycklaren till X-scenen. Premiären av De Skyddssökande på X-scenen har flyttats fram två dagar.

I övrigt handlar det om interna förändringar när det gäller till exempel repetitionslokaler. Det är ingen ytterligare publik verksamhet som påverkas.

The Last Fish kommer att spelas som det är tänkt på stora scenen och detsamma gäller för höstens soppteater, livemusikquiz och programkvällar i Café Gycklaren.


Vad orsakade branden?

Enligt polisen orsakades branden av ett blixtnedslag kl. 23.37 natten mot den 29 augusti.

(Publicerad 2019-09-20)


Tidigare artiklar

Så jobbar vi vidare efter branden (2019-08-29)

Lyckat saneringsarbete efter branden (2019-09-05)

Gå till hemsidan