Filmade readingar av nya pjäser


Östgötateaterns digitala satsning fortsätter. I samband med Kulturnatten+ släpps två filmade readingar av nya pjäser skrivna av skådespelare från teaterns ensemble.

Vårens omställning till att skapa digitala produktioner i spåren av coronapandemin lever vidare, även nu när våra fysiska scener återigen öppnas. 

Under veckan sker inte bara Nordenpremiären av musikalen Come From Away på Stora teatern i Norrköping, utan även två digitala premiärer på ostgotateatern.se.


De insnöade

De insnöade är skådespelaren William Wahlstedts dramatikerdebut. Pjäsen är ett kammarspel där människor som blir strandsatta tillsammans tvingas möta varandras – och sina egna – fördomar. I readingen medverkar skådespelarna Marika Strand, Ann-Sofie Andersson Kern, Jesper Barkselius, Peter Jansson och Krister Kern.

– Inspelningen var jätterolig! Vi fick göra lite rockader i rollerna ett antal gånger på grund av sjukdom, men sedan gick det bra. Det var bara att kasta sig ut och köra på lust, säger William Wahlstedt, som också regisserade.


Stannfåglar

Veckans andra digitala premiär är Stannfåglar, skriven av Tobias Almborg. Pjäsen utspelas på en fiktiv restaurang och bygger på verkliga situationer från överhörda diskussioner. Karaktärerna gestaltas av hela tolv skådespelare från Östgötateaterns ensemble.

– Det handlar om människor som sitter fast på olika sätt. Det kan vara att deras historia inte släpper dem vidare, någon som sitter fast i lojalitet mot andra eller som fastnat i sorg till exempel, säger Tobias Almborg.

Båda readingarna spelades in på X-scenen i Norrköping under våren 2020. För foto och redigering står teatertekniker Nils-David Carlsson.


Kulturnatten+

Vårt övriga program under Kulturnatten+ består av Morgonlyrik och Nordenpremiären av musikalen Come From Away.

Se hela Östgötateaterns program HÄR.

Text: Jeanette Söderwall (Publicerad 2020-09-21)

OM WILLIAM WAHLSTEDT

William debuterade som 10-åring på Borås Stadsteater i De tre musketörerna. Under 90-talet var han med och bildade fria teatergruppen De vill i Stockholm.

Såväl före som efter utbildning på Teaterhögskolan i Göteborg har William arbetat på en rad teatrar i Sverige, däribland på Backa Teater, Uppsala Stadsteater, Maximteatern, Teater Halland, Nya Skånska Teatern och Riksteatern/Tyst teater. Han har också medverkat i SVT:s filmer om kommissarie Wallander och i SVT:s serie Kommissarie Winter.

På Östgötateatern har vi sett William i Motortown, Räddad, Drottning på kryckor, Dissocialia, Cabaret och Nära Livet. På senare år har vi sett honom i Final, Enron, Gymnasieguiden, Hamlet, Änglar i Amerika, 1984, Misantropen och Mycket väsen för ingenting. Föregående spelår medverkade han i Faust II, De skyddssökande och Rocky Horror Show.

Spelåret 2020/2021 är William aktuell i Yvonne, prinsessa av Burgund och Expedition kyla.


OM TOBIAS ALMBORG

Tobias Almborg har varit flitigt anlitad av olika fria teatergrupper sedan 1996, bland annat av Teater Cayenne, Cadabra Musikteater, Teater Fenix och Comedigruppen.

Tobias kom till Östgötateatern 2000 då han gjorde rollen som Tyrone i kritikerrosade En uppstoppad hund. Här har vi också kunnat se honom i Trollkarlen från Oz, Blästrad, Motortown, Bluebird, som Hjalmar i Vildanden, som mormonen Joe i Änglar i Amerika och som Max i Sound of Music.

På senare år har du kunnat se honom som forskaren Victor Frankenstein i musikföreställningen Frankenstein, som lillebror John i familjeäventyret Wendy & Peter Pan, som Oronte i Misantropen och i musikprogrammet Patti, Bob och Leonard. Han medverkade även i den Oscarsnominerade långfilmen En man som heter Ove.

Spelåret 2020/2021 är Tobias aktuell i Come From Away och Expedition kyla.


Gå till hemsidan