Farmor - en tuff tant


Marika Lagercrantz och Hjalmar Bergmans karaktär Farmor är väldigt olika på många sätt, men den stora kärleken till sina barnbarn är något som de har gemensamt.

– Att få barnbarn är något av det största som har hänt mig i mitt liv. Just nu bor mina barnbarn långt bort och jag längtar otroligt mycket efter dem. I pjäsen fyller Farmor år och vill så gärna att barnen och barnbarnen ska komma. Jag förstår henne av hela mitt hjärta, säger Marika Lagercrantz.

Hon berättar att Farmor och vår herre är full av teman som intresserar och berör henne; inte minst när det handlar om åldrande, minnet och familjerelationer. Vem minns vad? Vem har rätt att berätta historien? Är det Farmor som har den rätta sanningen eller är det barnen eller släkten som minns rätt?

– Jag kommer från en familj med författare i släkten och det är något brutalt med det skrivna ordet, för det blir sanningen. Ingen kvinna har stuckit ut huvudet och skrivit, förutom pappas kusin Agnes von Krusenstjerna. Det är en högaktuell fråga; vad minns vi och vems historia är det vi berättar?


Läst för sin mamma

Marika beskriver Farmor som ”en tuff tant med skinn på näsan”. Farmor är inte rädd för att sticka ut hakan och hon vidhåller att hennes sanning är den rätta – på både gott och ont.

– Det är lite läskigt med människor som är så. Men det finns något i Farmor som jag älskar. Hon har inte varit lätt att ha som mamma eller Farmor, men det finns en försoning i vår pjäs och det är väldigt spännande.

Marika har läst pjäsen högt för sin 96-åriga mamma. ”Det är jag som är Farmor”, var mammans kommentar efteråt.

– Farmor talar med Gud som om det vore hennes närmsta vän. Hon tycker om att han inte gör så mycket invändningar, för det gör alla andra runt henne, säger Marika.


En del av vår historia

Hjalmar Bergmans karaktär Farmor är uppvuxen under fattiga omständigheter i ett soldattorp, men gifter in sig i en överklassfamilj. I dåtidens Sverige rådde en svart pedagogik, där barnen skulle straffas för att bli bra.

– Det är så mina föräldrar är uppvuxna. Mina äldre syskon fick stryk och min mamma fick stå i skamvrån. Det är hemskt, men det är en del av vår historia och finns ju kvar i vårt samhälle fortfarande eftersom så många har blivit präglade av den tiden, säger Marika.

Hon tror att Hjalmar Bergman lade in mycket av sitt eget kvalfyllda liv i Farmor. Den karaktär som nu är på väg att träda in i Marika själv.

– Det är en väldigt spännande period nu när Farmor börjar ta form, i samarbete med alla mina kollegor på teatern. Långsamt träder den här människan ut från historien. Det handlar om att vidga mig själv och inte fastna i det som är jag, utan att låta Hjalmar Bergmans Farmor få en röst.

Marika Lagercrantz som Farmor. Foto: Ola Kjelbye


Premiären den 24 februari närmar sig och Marika berättar att hon är nervös.

– Det är så otroligt mycket text. Tack och lov så har teatern en sufflös. Det känns lite betryggande, men det är ändå väldigt svårt. Dessutom ska vi dansa, så Farmor måste hålla reda på benen samtidigt. Det är inte lätt, men det roligt.

Hur skulle du beskriva föreställningen?

– Det är fart och fläkt i den och det händer hela tiden nya saker. Pontus Plænges dramatisering är jättespännande. Ibland är det som en thriller där allt krackelerar. Nu ska gården säljas och allting ska bort. Nu bryts tystnaden och allt väller fram. Hur ska det gå?


Läs mer om Farmor och vår herre

Text: Jeanette Söderwall (Publicerad 2018-02-20)


OM MARIKA LAGERCRANTZ

Marika Lagercrantz har bland annat varit verksam vid Stockholms stadsteater, Riksteatern och Dramaten samt medverkat i ett 80-tal film- och tv-produktioner. Hon var även med och startade den fria turnerande teatergruppen Jordcirkus.

Åren 2011-2014 var Marika kulturråd på den svenska ambassaden i Berlin och sedan 2015 är hon ordförande för KLYS (Konstnärliga och litterära yrkesutövares samarbetsnämnd).

Under hösten och vintern 2016/2017 arbetade Marika med repertoarval och publiksamtal på Östgötateatern, för att därefter regissera Ylva Lööfs nyskrivna pjäs Stark som en räv.

Gå till hemsidan