Fantasy på teatern


Vacker, sorglig och dråplig. Det är några av de ord som regissören Richard Turpin använder för att beskriva den storslagna Faust II.

– Eftersom de flesta känner till Faust så kanske man skulle kunna få se Faust II någon gång också, säger Richard Turpin med ett skratt om den sällan spelade fristående uppföljaren.

Dr. Faust är en historisk person från tidiga renässansen som det uppstått många skrönor om, bland annat att han skulle ha sålt sin själ till djävulen. Myten har inspirerat till många tolkningar men den mest kända är sannolikt Johann Wolfgang von Goethes livsverk Faust I (1808) och Faust II (1832).

– Storyn är så omfattande och ganska knasig. Den är både vacker och sorglig och väldigt dråplig - och ibland helt fantasy, säger Richard Turpin.


Mytologiska vidunder

Han berättar att publiken ska få en teaterfest. I föreställningen får vi följa med Faust och djävulen Mephistopheles på ett episkt äventyr till det antika Grekland. På resan stöter de på allt ifrån vanliga människor till mytologiska vidunder och sagoväsen - som gudar, gudinnor, änglar och kentaurer.

På scenen väntar spektakulära händelser, praktfulla kostymer och vackra ord.

– De kommer få träffa en uppsjö med varelser de aldrig tidigare stiftat bekantskap med och kanske aldrig kommer att träffa igen

Faust II är på bunden och rimmad vers och originalet innehåller hundratals rollfigurer. På Östgötateaterns scen kommer de att gestaltas av en ovanligt stor ensemble på 14 personer.


Ärelystnad och maktbegär

Faust II är framförallt en historia om ärelystnad och maktbegär, förklarar Richard. Det finns ett krigstema - eller fredstema - beroende på hur man ser det. Centralmakten, som styrs av kejsaren, är ekonomiskt oansvarig och när den väl får pengar är det första man gör att starta krig.

– Tyvärr kanske det är igenkännbart för vår tid också. Sedan handlar det inte riktigt om ont och gott på det viset. Man kan säga att de jordiska makterna inte är trevligare än de underjordiska. Den himmelska makten är också tvivelaktig. 

Richard Turpin. Foto: Carl Fristedt


EN HÄPNADSVÄCKANDE VÄRLD

Richard vill skapa en häpnadsväckande värld på scenen som hela tiden är i förändring.

– Det är så otroligt många olika miljöer som beskrivs. Klippor, hav och vikar, palats, grottor, underjorden och himmelen. Jag är säker på att det kommer bli en minnesvärd kväll på många sätt, avslutar Richard Turpin.

Text: Tone Wernersson (Publicerad 2019-09-12)

Läs mer om Faust II


OM RICHARD TURPIN

Richard Turpin är skådespelare och regissör, utbildad på skådespelarlinjen på Teaterhögskolan i Malmö. Han har bland annat varit verksam på Göteborgs stadsteater, Kulturhuset stadsteatern, Strindbergs Intima teater och Dramaten.

Richard har regisserat flera olika föreställningar, bland annat Jungfruleken (2019), Mittens rike (2012), Skänk mig snarast sonsöner (2011), Lycko-Pers resa (2011), och Kommunistiska manifestet (2008).

Richard är en av grundarna av Teater Tribunalen i Stockholm, som han en tid också var konstnärlig ledare för.

2003 tilldelades Richard Svenska Dagbladets Thaliapris.

Gå till hemsidan