En storslagen skräckmusikal

 

En rolig och överraskande smällkaramell från yttre rymden. För första gången sätts skräckmusikalen Rocky Horror Show upp på Östgötateatern. Bakom den nya tolkningen står regissören och teaterchefen Nils Poletti.

Rocky Horror Show föddes i London på 1970-talet. Det började egentligen som en vampyrkabaré med olika sketcher, allt i en glamrockig och frisläppt frigruppsanda. Kabarén uppstod som en normbrytande reaktion på det konservativa och traditionellt könsuppdelade England.

 David Bowie kom och tittade och älskade den. Det här var startskottet för leken med könsroller och att få vara androgyn, säger Nils Poletti.


Publikfavorit

1975 filmatiserades berättelsen med bland andra Tim Curry, Susan Surandon och Meat Loaf i rollerna. Skaparen Richard O’Brien syns också som den krumryggade betjänten Riff Raff. Genom åren har filmen Rocky Horror Picture Show – såväl som musikalen – kommit att bli en kultförklarad och älskad publikfavorit som visas över hela världen.

 Jag tänker att det normbrytande – att vara i reaktion till något gammalt och traditionellt – det är evigt. Jag upplever att vi har en neokonservativ högervåg i västvärlden idag, som vill ha bort ”genusflummet" och feminismen. Då är det skönt med ett sådant här verk, som är varmt och charmigt och som visar långa näsan åt den där vågen, säger Nils Poletti.


humor och skräck

Östgötateaterns färska teaterchef beskriver Rocky Horror Show som sin favoritmusikal och berättar att den funnits med honom i cirka 20 års tid.

– När jag såg filmen första gången öppnade den många dörrar och har sedan dess varit en ganska tydlig influens i min teatersmak. Jag älskar skev humor, skräck, det groteska och upp och ner-vända, dans och rörelse, det folkligt komiska och leken med genrer och normer. Allt det ryms i Rocky Horror Show och det är också sådant som återkommer i mitt eget skapande.

I musikalen, som andas glamrock, science fiction och klassiska skräckfilmer som Dracula och Frankenstein, får publiken följa ett oskuldsfullt par som konfronteras med lusten.

Nils Poletti. Foto: Fredrik Schlyter


Nils Poletti och Jan Tavares står för en ny svensk översättning, men texten och musiken ligger till stor del nära originalet.

– Vi har gjort vissa ändringar och slängt om lite för att göra det mer begripligt och passa en svensk språkdräkt. Till exempel så heter Brad och Janet i vår version Tommy och Annika, säger Nils Poletti.


UNIK UPPLEVELSE

Han vill inte göra en kopia på filmen, utan ta ut svängarna och skapa en helt ny och unik Rocky Horror Show som är överraskande även för det inbitna fanet. Vid sin sida har han bland annat den musikalrutinerade koreografen Karl Dyall och produktionsgruppen Ramaj, som utöver Nils Poletti själv består av kostymdesignern Lena Lindgren och scenografen och ljusdesignern Markus Granqvist. Det här blir Ramajs tionde produktion tillsammans.

– Vi är ute efter en upplevelse – att publiken ska vara med om något estetiskt. Det är väldigt mycket kostym, väldigt mycket scenografi, väldigt mycket mask, väldigt mycket skådespeleri. Publiken kan förbereda sig på en rolig, storslagen, snuskig och estetisk maximalistisk smällkaramell från yttre rymden!

Rocky Horror Show har premiär i Norrköping den 2 februari 2019 och Linköpingspremiär den 29 mars.


Text: Jeanette Söderwall (Publicerad 2018-12-03)

Läs mer om Rocky Horror Show >>

Gå till hemsidan