Domen: Fel att förbjuda roboten


Arbetsmiljöverkets föreskrifter för maskiner gäller inte för förflyttning av aktörer vid scenframträdanden. Det menar Förvaltningsrätten i Linköping, som ger Östgötateatern rätt när det gäller den omtalade roboten som fick plockas bort ur föreställningen The Last Fish.

Förvaltningsrätten anser också att de säkerhetsåtgärder som teatern vidtagit varit tillräckliga.

Det var i höstas som en robot orsakade uppståndelse inom cirkus- och scenkonstvärlden. Roboten var den åttonde medverkande i Östgötateaterns cirkusföreställning The Last Fish, som gavs i samarbete med Norrköpings Symfoniorkester. Under pågående spelperiod i Linköping beslutade Arbetsmiljöverket att stoppa robotanvändningen.


Upphäver beslutet

Myndigheten menade att roboten bör klassas som industrirobot och hanteringen av den uppfylla samma krav som gäller inom exempelvis industrin. Detta innebär bland annat skydd för att hindra personal att ”nå in i robotens arbetsområde” och omöjliggör fysisk interaktion på en scen.

Beslutet överklagades av Scenkonst Öst, som ansåg att roboten ska klassas som scenmaskineri. Efter en muntlig förhandling den 10 juni kom igår förvaltningsrättens dom. Den ger teatern rätt och upphäver Arbetsmiljöverkets beslut.


"Väldigt glada"

 Vi är väldigt glada över detta och inte bara för vår egen skull. Det här är en principiellt viktig fråga för hela cirkus- och scenkonstsverige när det gäller vad man får och inte får göra på en scen, säger Johan Wallin, teknisk chef på Östgötateatern och den som tillsammans med cirkusartisten Mattias Lindström deltagit i förhandlingarna från teaterns sida.

 Vi har här utforskat något nytt i gränslandet mellan människa och maskin. Det är bra att förvaltningsrätten inte tog ett steg mot onödig begränsning av scenkonsten, och så klart skönt att de ser vårt perspektiv och det omfattande säkerhetsarbete vi lagt ner på detta, säger teaterchef Nils Poletti.


Fick göras om

Programmeringen av roboten i The Last Fish skedde efter utbildning av kunniga robotutvecklare från Linköpingsföretaget Dyno Robotics. I föreställningen samspelade den huvudsakligen med Mattias Lindström, som också stod för idé och koncept tillsammans med cirkusartisten Magali Bancel.

Efter Arbetsmiljöverkets beslut den 26 september 2019 fick ensemblen arbeta om föreställningen, men även den nya och robotlösa versionen blev en publikframgång i Linköping och Norrköping.

I samband med vårens digitala satsning i spåren av coronapandemin släppte Östgötateatern en streamad version av The Last Fish – med robot. Filmen, som går att se kostnadsfritt via ostgotateatern.se, är inspelad under en publik föreställning på Stora teatern i Linköping innan robotanvändningen stoppades.

Text: Jeanette Söderwall (Publicerad 2020-07-03)

Uppdatering: Förvaltningsrättens dom har överklagats av Arbetsmiljöverket.


SE FÖRESTÄLLNINGEN

Klicka här för att se en filmad version av föreställningen The Last Fish (med robot).


LÄS DOMEN

Klicka här för att komma till domstolens webbplats och ta del av domen i sin helhet.

Gå till hemsidan