Teater och litteratur i hängmattan

 

Östgötateatern satsar på sommarteater – i digital form. Kommande lördagar, med start den 20 juni, släpps ett interaktivt sommarkryss och en mysrysare till novell.

I båda produktionerna hör du skådespelaren Sven Angleflod. Hans sommarkryss, som gästas av en rad skådespelare och medarbetare från teatern, innehåller frågor kring pjäser, dikter, böcker och sånger.

– 70 är ett gyllene tal i detta. Det är inte bara åldersgränsen för människor som just nu rekommenderas att hålla sig inne, utan även åldersgränsen för fri upphovsrätt – en författare, kompositör eller översättare måste ha varit död i 70 år innan du får använda materialet fritt. Därför är detta ett slags ”de fria rättigheternas kryss”, säger Sven Angleflod.

Sven Angleflods sommarkryss släpps i fyra delar. Till varje del finns en tillhörande kryssplan, som kan laddas ner kostnadsfritt från Östgötateaterns hemsida.

– Krysset passar särskilt den som är litterärt bevandrad och/eller historiskt litterärt intresserad. Jag har till exempel alltid en stående Shakespeare-fråga, avslöjar Sven Angleflod.

Kärleken till litteratur och radioteater föddes när han under 1980- och 1990-talet var en återkommande inläsare i P1-programmet Boktornet. Under rubriken Poe i hängmattan läser Sven Angleflod fem berättelser av Edgar Allan Poe, samtliga hämtade ur novellsamlingen Sällsamma historier.

– De historierna är just sällsamma. Det är inte renodlade skräckberättelser utan mer underliga rysare för sommarkvällen eller sommarnatten! säger Sven Angleflod.

Text: Jeanette Söderwall (Publicerad 2020-06-16)


OM SVEN ANGLEFLOD

Sven Angleflod är utbildad vid Statens Scenskola i Göteborg och Calle Flygare Teaterskola i Stockholm. Han har bland annat varit verksam på Göteborgs stadsteater och GöteborgsOperan. TV-tittaren känner säkert igen Svens ansikte från Rena rama Rolf och Hem till byn. På filmduken har vi sett honom i Van Veeteren-filmerna.

På Östgötateatern har vi bland annat kunnat se honom i rollerna som Jean i Fröken Julie, Kurt i Dödsdansen, Vicomte de Valmont i Farliga förbindelser och Rolf Swedenhielm Jr i Swedenhielms. På senare år han till exempel medverkat i Kungens rosor, Bröllopsresan, La Cage aux Folles och Farmor och vår herre, Faust II samt med sin egen Baron-trilogi om Povel Ramel.

Gå till hemsidan