De ska leda Östgötateatern


De vill överraska publiken och ge nya perspektiv. Östgötateaterns nya teaterledning stavas Nils Poletti och Fanny Twardomanski.

– Vi strävar mot att Östgötateatern verkligen ska vara allas teater och att det ska vara roligt att gå på teater, säger Nils Poletti.

Under tio års tid har han varit konstnärlig ledare på Turteatern i Stockholm, där Fanny Twardomanski också arbetat som verksamhetsledare och producent. Nu är det dags för duon att axla ledarskapet för Sveriges största regionteater.

Fanny tillträdde som produktionschef och biträdande teaterchef på Östgötateatern redan den 1 mars 2018. Hon har särskilt kommit att imponeras av den stora erfarenhet som ryms inom teaterns väggar.

– Det är lyxigt att få jobba på en teater där traditionen är så stark och teatern är så förankrad. Vi har enormt mycket kunskap och erfarenheter i huset. Det finns fantastiska teaterhus och enastående tillverkande verkstäder. Vi kan skapa i princip vad som helst, säger hon.

Nils Poletti tillträder posten som teaterchef i dag, den 1 augusti 2018, men började arbeta deltid under våren för att lära känna sin nya teater.

– Det är en arbetsplats med en stark och genuin kärlek för teater. Den kärleken ska bli jättekul att möta. Det är inte bara ett jobb, utan passionen finns här. Från min sida handlar det om att se passionen hos de som jobbar, uppmuntra den och se till att den exploderar, säger Nils.


Regisserar musikal

Under hösten, vars repertoar har lagts av Johan Celander, kommer Nils huvudsakligen ägna sig åt att lyssna in personal och publik och att fördjupa sig i hur verksamheten fungerar.

– I höst kanske man som publik främst möter mig i foajén, innan jag hissar mina teatersegel till våren 2019. På de stora scenerna blir det då en hyllning till lusten, säger Nils.

Han ska själv regissera den kultförklarade skräckmusikalen Rocky Horror Show, som kan liknas vid ett dekadent sjöslag med glimten i ögat. Nils berättar att musikalen har funnits med honom under cirka 20 års tid, sedan han för första gången såg filmatiseringen i gymnasiet.

– Jag måste erkänna att den har varit en ganska tydlig influens i min teatersmak. Här finns genrelekar och svart humor. Den är politisk och queer utan att vara svår. Den är charmig och förförisk och med ett ganska enkelt men egentligen essentiellt budskap: sök friheten, ge er hän passionerat, till lusten, mot tråkigheten och konservatismen.

Vårens andra stora föreställning heter Galleri 6 och är en nyskriven pjäs av skådespelaren, dramatikern och regissören Paula McManus. Hon fick helt fria händer i skrivandet och det resulterade i ett drama om sex och relationer.

– När en kvinna nyss fyllda 50 år vill prata om sex ur hennes perspektiv, då är det min skyldighet att ge henne möjligheten, platsen, resurserna och tiden för det, säger Nils.


Smart scenkonst

Nils och Fanny är som sagt vana att arbeta tillsammans sedan tidigare. Grunden för samarbetet är en gemensam ideologisk plattform såväl som en delad konstnärlig vision.

– Alla produktioner tillkommer i ett handslag mellan oss två och vi har en ständigt pågående dialog. I ett delat ledarskap så har man fler perspektiv och vi bär med oss olika erfarenheter som kompletterar varandra, säger Fanny, som själv har sina rötter i den finska teatertraditionen.

Nils Poletti och Fanny Twardomanski. Foto: Peter Holgersson


Genom att söka nya former, samarbeten och spelplatser vill de båda skapa smart scenkonst som varken är svår eller exkluderande och som tilltalar en åldersblandad publik. De vill även lyfta det kvinnliga konstskapandet och bereda väg för fler kvinnliga upphovspersoner inom teatervärlden.

– Vi vill att teatern ska vara en aktör i samtiden. Vi vill vara modiga och överraska, säger Fanny.

Inom några år hoppas de att Östgötateatern räknas till en av de mest intressanta och vassaste institutionerna i Sverige, med bland annat utlandsturnéer och internationella gästspel.

Vad vill ni säga till publiken som läser detta?

– Det är en ära och ett ansvar att få leda er in på nya teatrala äventyr och att få ge er nya – och kanske vända på gamla – perspektiv, säger Nils Poletti.


Text: Jeanette Söderwall (Publicerad 2018-08-01)


OM NILS POLETTI

Nils Poletti är dramatiker, regissör och skådespelare. Från den 1 augusti 2018 är Nils ny teaterchef på Östgötateatern. Dessförinnan har han i tio år varit konstnärlig ledare på Turteatern i Stockholm.

Nils är utbildad vid Teaterhögskolan i Stockholm och har regisserat uppsättningar på bland annat Dramaten och Malmö Opera. Han har arbetat som skådespelare på Strindbergs Intima Teater, Stockholms stadsteater och Dramaten. Nils har också jobbat på ung scen/öst, där han regisserade pjäsen Baba Yaga (2016/2017).

Nils har tilldelats ett flertal priser, bland annat Svenska Dagbladets Thaliapriset (2016), Medeapriset (2016), Expressens teaterpris En bit av Georgs hatt (2012) och Stockholms stads hederspris (2010).


OM FANNY TWARDOMANSKI

Fanny Twardomanski är produktionschef och biträdande teaterchef på Östgötateatern sedan den 1 mars 2018.

Fanny kommer närmast från en tjänst som producent på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm. Hon har tidigare arbetat som verksamhetsledare och producent på Turteatern.

Fanny är utbildad scenkonstproducent vid Stockholms Dramatiska Högskola samt vid Yrkeshögskolan Novia i Finland.

Gå till hemsidan