De får årets stipendier


Skådespelarna Martin Waerme och William Wahlstedt och ljuddesignern Björn Andersson belönas med 2017 års stipendier av Östgötateaterns vänförening.

Martin Waerme har arbetat på Östgötateaterns barn- och ungdomsscen, ung scen/öst, sedan 2012. Där har han bland annat medverkat i föreställningarna Mitt hjärtas okända arkiv, Revolution, Blomma blad en miljard samt den egenproducerade föreställningen Dronten.

Förra spelåret tog Martin klivet till stora scenen och gjorde en bejublad roll som Jacob i La Cage aux Folles. Han är just nu aktuell som den onde Don John i Shakespearekomedin Mycket väsen för ingenting.

I motiveringen nämns bland annat Martins begåvning för dialog och samtal med barn och unga, men också hans talang för improvisation.

– Jag blev superglad. Det var nästan första gången som jag vunnit någonting. Det känns väldigt stort. Det är extra kul när man tänker tillbaka på hur man som 15-åring gick och såg Östgötateaterns föreställningar och hängde på ung scen/öst och såg detta som något stort och ouppnåeligt, säger Martin.

Han har redan bestämt vad stipendiesumman på 6 000 kronor ska gå till.

– Jag ska köpa mig en gitarr. Alltid när jag ska framföra något så måste jag låna min pappas, men nu ska köpa en egen bra gitarr.


Lågmäld intensitet

William Wahlstedt debuterade på Borås stadsteater redan som 10-åring och har genom åren arbetat på många svenska teatrar. På Östgötateatern har vi sett honom i en lång rad föreställningar, däribland Motortown, Räddad, Nära livet, Cabaret, Hamlet, Änglar i Amerika och Misantropen. Han är just nu aktuell som Borachio i Mycket väsen för ingenting.

Vänföreningen skriver i motiveringen att William ”gestaltar sina roller med lågmäld intensitet och små, precisa uttrycksmedel. Det ger honom en både trovärdig och spännande närvaro på scenen”.Lyhördhet och balans

Björn Andersson, som arbetat på Östgötateatern i 26 år, är en självlärd ljudtekniker och ljuddesigner. Han får stipendiet för sin sällsamma förmåga ”att lyhört och med varsam hand lyfta fram och balansera röster och instrument”.

– När jag fick veta att jag fått stipendiet blev jag naturligtvis jätteglad. Att få uppskattning för det jobb man gör och har gjort i ganska många år på Östgötateatern är hedrande. Än så länge har jag inte riktigt kommit på vad jag ska hitta på med pengarna. En resa till London kanske? säger Björn.

Stipendierna delades ut i samband med Östgötateaterns vänförenings årsmöte den 31 oktober.

Texten kommer att uppdateras.


Läs mer om teaterns vänförening

Text: Jeanette Söderwall (Publicerad 2017-11-01)

Vänföreningens motiveringar


Martin Waerme, William Wahlstedt och Björn Andersson tilldelas 2017 års stipendier med följande motiveringar.

Martin Waerme

Martin Waerme har medverkat i flera uppmärksammade produktioner på ung scen/öst, bland annat i sin egen tankeväckande klassrumsföreställning ”Dronten”, där han visade sin begåvning för dialog och samspel med barn och unga. På stora scenen fick Martin ett slags genombrott i högklackat som Jacob i ”La Cage aux Folles”, där hans talang för improvisation lät sig skönjas. I höst gör han en synnerligen dynamisk och vältaligt intrigant Don John i ”Mycket väsen för ingenting”.

William Wahlstedt

William Wahlstedt gestaltar sina roller med lågmäld intensitet och små, precisa uttrycksmedel. Det ger honom en både trovärdig och spännande närvaro på scenen. Bland hans roller på vår teater kan nämnas: Nils i ”Räddad” 2007, Anders och Harry i ”Nära livet” 2009, Belize i ”Änglar i Amerika” 2012, Fortinbras i ”Hamlet” 2013, samt Philinte i ”Misantropen” 2016, där han också visade sig behärska alexandrinen.

Björn Andersson

Ljudet är en allt viktigare del av teaterupplevelsen. Det kan handla om att producera allt från ljudeffekter till inspelade dialoger, från förinspelad musik till komplexa ljudmattor, som ska integreras och samspela med både bild och skådespeleri. Men också om att skapa rum, i vilka sång, musik och tal kan växa. Allt detta behärskar Björn. Som ljuddesigner och ljudpilot har Björn också en sällsam förmåga att lyhört och med varsam hand lyfta fram och balansera röster och instrument.

Gå till hemsidan