De är utvalda till årets teaterfest

 

Urvalskommittén har sagt sitt. Här är de 16 utvalda föreställningarna till Scenkonstbiennalen 2017 i Norrköping! Med ett festivalpass kan du se dem alla, men till sju av föreställningarna släpps även lösbiljetter.

Scenkonstbiennalen är en festival för allmänheten och en mötesplats för branschen. Här bjuds på ett urval av det bästa från Sveriges scener inom teater, musikteater och dans. Festivalen arrangeras vartannat år på olika platser i Sverige och 2017 äger den rum i Norrköping den 23-28 maj.

Produktionerna har valts av Scensveriges särskilt handplockade urvalskommitté. Av 233 nominerande föreställningar med premiär 2015 eller 2016 har 16 valts ut. Sju av dessa är öppna för allmänheten:

Akvarium, Man Must Sing
Nyskriven kammaropera på svenska om individuella lösningar på strukturella problem, ett bad i Marinbiologiska forskningscentrets akvarium och om att våga konfronteras med livets mörka sidor.
Ankomsten, Teateri
Han kliver ut i en främmande stad med endast en resväska och ett fotografi av sin familj. Uppsättningen bygger på den prisbelönta konstnären Shaun Tans grafiska roman.
Befrielsefronten, Örebro länsteater
Örebro skakas av en serie överfallsvåldtäkter och en grupp kvinnor bestämmer sig för att slå tillbaka. Maria Svelands dramatikerdebut i regi av Sara Giese.
Breaking Point, Alexander Weibel Weibel
Med hjälp av publiken bygger cirkusartisterna Alexander Weibel Weibel och Aino Ihanainen upp rekvisitan under föreställningens gång och testar den tills den går sönder.
Fäboland, Riksteatern
Thelma och Louise i allmogestil. Se och hör den svenska folkmusikens historia berättas ur ett annat perspektiv.
Mens, Teater Tamauer
Humor och allvar. En föreställning som bryter tabun, baserad på serieantologin Kvinnor ritar bara serier om mens.
Shapes of States, Stina Nyberg
1920-talets folkhälsoideal kopplas samman med dagens träningsideal i en serie danser som spårar kroppens politiska historieskrivning. Föreställningen syntolkas.

Resterande föreställningar, som alla med biennalpass kan ta del av, är:

Den avvikande meningen, Regionteater Väst
Det levda baklänges, Osynliga teatern och Dramaten&
Everything Remains, JULI/JON
Goldberg Variations - ternary patterns for insomnia*, Andersson Dance & Scottish Ensemble
(im)perfekta koreografier #1, c.off
Missionären, Malin Hellkvist Selléni samproduktion med NorrlandsOperan
People respect me now, Lumor
Salongen, Sveriges Radio Drama
Svindlande Höjder, moment:teater

*kan tyvärr inte framföras live under Scenkonstbiennalen 2017

Läs om alla föreställningar på www.scensverige.se

OM SCENKONSTBIENNALEN

Scenkonstbiennalen 2017 äger rum i Norrköping den 23-28 maj. Biennalpass säljs genom Scensverige och lösbiljetter till de föreställningar som är öppna för allmänheten säljs genom Östgötateatern. Biljetterna släpps den 28 mars.

Scenkonstbiennalen är Sveriges största scenkonstfestival och innefattar utvalda produktioner, föreställningar från värdteatern, studentproduktioner samt internationella gästspel. Dessutom innehåller Scenkonstbiennalen en mängd seminarier, workshops, samtal, möten, fester och mycket mer.

Scenkonstbiennalen arrangeras av Scensverige och 2017 står Östgötateatern och Upplev Norrköping som värdar.

Läs en artikel om Scenkonstbiennalen


OM URVALSKOMMITTÈN

Urvalskommittén har i år bestått av nio personer med betydande och bred erfarenhet och kunskap inom scenkonstområdet.

Ordförande för kommittén har varit Lars Ring, en av Sveriges mest erkända teaterkritiker. Övriga urvalskommittén har bestått av Farnaz Arbabi, konstnärlig ledare för Unga Klara, regissör och dramatiker, Birgit Berndt, danschef vid Norrlandsoperan, Lena Engqvist-Forslund, teaterchef på Teater Västernorrland, Lis Hellström-Sveningson, kritiker vid Göteborgs-Posten, Cecilia Malmström Olsson, dansvetare och skribent, Kiki Muukkonen, konstnärlig programchef på Subtopia, Marie Parker Shaw, regissör och konstnärlig ledare på Månteatern samt Davood Tafvizian, skådespelare.


Lars Ring, kritiker och ordförande i urvalskommittén, kommenterar:

Scenkonsten i Sverige har aldrig varit mer diversifierad än just nu, så fylld av nya former som blandar innovativ teknik och ny syn på kön, etnicitet och vad som faktiskt kan göras och gestaltas på scenen. Det har därför varit ovanligt svårt att välja ut det drygt dussin iscensättningar som nu kommer att visas på Scenkonstbiennalen 2017. Klart är ändå att en akut samtid kommer att stå på scenen, via en mängd olika format, starka viljor och djärva uttryck. Scenen som eget magiskt universum utan gränser och tabun där allt kan kännas, tyckas och anas. Välkommen till Norrköping och vår värd Östgötateatern!


(Publicerad 2017-01-27)

Gå till hemsidan