FOKUS DANS!


Två dansresidens kommer att husera på Östgötateatern 2021, i ett samarbete mellan teatern och Dans i Öst/Region Östergötland. Det första residenset, In Action, startar idag på repetitionssal i Norrköping.

Utifrån den utlysning som gjordes i slutet av 2020 har två residenstagare valts ut av 38 ansökningar från regionala och nationella dansaktörer. De utvalda residenstagarna är båda regionalt förankrade och har båda intressanta konstnärliga idéer, metoder och processer.


Samskapar med publiken

Först ut är danskollektivet In action som består av dansarna tillika koreograferna: Ana Diego Garcia, Per Enequist, Matilda Larsson, Tea Harryson och Vincent Jonsson. (Sofia Harryson ingår också i kollektivet, men kan inte medverka i detta residens.) In action bildades i samband med ett internationellt samarbete med Tyskland och Sverige – Östergötland – Linköping för ett antal år sedan. In action jobbar med egna metoder för att uppnå sina konstnärliga resultat. Dessa metoder utgår mycket ifrån att arbeta med ett dynamiskt ledarskap som går runt i gruppen där viljan att experimentera utifrån olika satta parametrar och restriktioner.

I residenset vill In action bland annat hitta nya metoder för att möta och samskapa med publiken. Målet är en “flerdimensionell” publikupplevelse, där känslan av rörelse, riktning och kraft förmedlas genom både dansarnas rörelser och publikens egen förflyttning genom rummet.

In action har residens på Östgötateatern i Norrköping 14–18 juni samt 1–22 oktober 2021.


Identitet och kropp

Andra residenstagaren är Sandy Harry Ceesay som är återvändande östgötsk dansare och koreograf efter några års studier och jobb i Europa. Sandy Harry Ceesay kommer att vara i residens i längre och kortare perioder i ung scen/östs lokaler i Linköping, mellan 9 oktober–31 december 2021.

Sandys ingång i residenset är identitet och kroppen och hur dessa relaterar till andra människor – åskådaren och betraktaren; ”Hur når jag som dansare in i och berör så många människor som möjligt med bara ett kroppsligt språk, video och röst - människor som kanske inte delar samma språk, tankevanor, kulturell och/eller social bakgrund.” Teman är identitet och kropp, dansens väsen, skapandeprocessen samt scenens, scenspråkets och teaterns konventioner – vad som förväntas och vem som har rätten att äga och betrakta ett dansverk.

Sandy Harry Ceesays residens kommer att landa i en dansperformance med arbetstitel: Från deras kroppar (36 steps closer to something).

På bilden: danskollektivet In action. Per Enequist, Vincent Jonsson, Matilda Larsson, Tea Harryson, Ana García Diego och Sofia Sosso Harryson.


Vid utlysningen eftersöktes danskonstnärer som vill prova något nytt i exempelvis metod, format, konstnärlig idé eller samarbete med andra konstformer. Urvalet av residenstagare har gjorts av teaterchef Nils Poletti och dansutvecklare Anna Ljung.

(Publicerad 2021-06-14)

Läs tidigare artikel om utlysningen


OM DANS I ÖST

Dans i Öst är en plattform för dans i Östergötland som inspirerar, stöttar och stärker dansen i regionen. Östergötland ska vara en attraktiv dansregion för professionella dansaktörer. 

Region Östergötland verkar för detta genom att Dans i Öst erbjuder dansresidens, samproduktionsmöjligheter samt ger ekonomiskt stöd till dansare, koreografer, dansproducenter och danspedagoger.

Läs mer på Region Östergötlands webbplats (öppnas i ny flik)

Gå till hemsidan