Cirkusföreställning släpps digitalt


Missade du originalversionen av Östgötateaterns uppmärksammade cirkusföreställning The Last Fish, där en robot ingick i ensemblen? Nu får du en ny chans – via digitala kanaler. Nypremiär imorgon!

The Last Fish var en banbrytande samproduktion inom Scenkonst Öst, mellan Östgötateatern och Norrköpings Symfoniorkester. Föreställningen innehöll cirkus, musik, magi – och en robot. Arbetet med roboten skapade nya möjligheter för cirkuskonsten och väckte stor uppmärksamhet.

Intresse kom även från Arbetsmiljöverket, som under pågående spelperiod i Linköping hösten 2019 beslutade att stoppa robotanvändningen. Föreställningen arbetades snabbt om och gavs därefter i Linköping och Norrköping i en ny – robotlös – version.

- Den nya versionen blev även den en publikfavorit, men många har efterfrågat originalversionen. Därför känns det extra kul att nu kunna göra den tillgänglig för alla, om än i filmform, som en del i vår digitala satsning i spåren av coronapandemin, säger teaterchef Nils Poletti.

Filmen är inspelad under en publik föreställning på Stora teatern i Linköping, innan Arbetsmiljöverket stoppade robotanvändningen. Beslutet har överklagats av teatern, men ärendet har ännu inte tagits upp i rätten.

Den digitala nypremiären av The Last Fish sker på ostgotateatern.se lördagen den 18 april kl. 18.00. Samma dag är det premiär för Norrköpings Symfoniorkesters första streamade konsert – Smittfri SON – med musik av Barber, M Haydn och Mozart.

OM FÖRESTÄLLNINGEN

Förbered dig på ett svindlande drama på hög höjd! En föreställning för hela familjen.

När Titanic sjönk fortsatte orkestern att spela ända till slutet. Likt en sista kryssning på vår planet fortsätter vi att festa samtidigt som vår sjunkande båt går under i en allt snabbare takt.

 The Last Fish händer här och nu. Fem cirkusartister och två musiker bjuder på en komisk och visuellt imponerande föreställning, men hur ska de kunna fortsätta när världen runt omkring kollapsar?


Ensemblens åttonde medverkande är en robot. Den enorma precisionen i programmeringen skapar nya möjligheter för cirkuskonsten och resulterar här i ett hisnande möte mellan akrobatik och robotik.

Välkommen ombord till en aktuell och dystopisk, men också ljus, hoppfull, vacker och rolig enaktsföreställning, skapad i samarbete med Norrköpings Symfoniorkester.


Text: Jeanette Söderwall (Publicerad 2020-04-17)

Läs mer och se The Last Fish


OM MAGALI BANCEL OCH MATTIAS LINDSTRÖM

Magali Bancel och Mattias Lindström är båda cirkusartister och cirkusproducenter. Magali är dessutom cirkusregissör och Mattias även cirkuskonstruktör, dansare och koreograf. Tillsammans utgör de kompaniet CIRK L.

Magali och Mattias arbete har tagit dem runt hela världen med flera olika projekt. De har bland annat turnerat med Cirkus Cirkör i Asien, Afrika och Europa.

På Östgötateatern har de medverkat i musikalen Familjen Addams och därefter med den egenproducerade föreställningen Tänk om… och i Wendy & Peter Pan. De står även bakom Östgötateaterns turnerande cirkusföreställningar.

Gå till hemsidan