Caroline Harrysson prisas av kommunen


Skådespelaren Caroline Harrysson får Norrköpings kommuns kulturstipendium till Moa Martinsons minne.

Caroline Harrysson, som just nu är aktuell som Hero i Shakespeare-komedin Mycket väsen för ingenting, kom till Östgötateatern 2009. Här har vi bland annat kunnat se henne i rollerna som Susanna i Figaros bröllop, Ofelia i Hamlet och Yngva i Ensam.

I sin motivering nämner kultur- och fritidsnämnden särskilt Carolines roll som Konungaflickan i Sara Stridsbergs Dissekering av ett snöfall spelåret 2016/2017. "Det är sällsynt att någon lyckas åstadkomma ett lika gnistrande kvinnoporträtt", står det.

Stipendiesumman är 139 363 kronor, en för varje invånare i Norrköpings kommun. Caroline kommer att använda pengarna till att förkovra sig på olika sätt.

– Jag vill forska i det kvinnliga platstagandet på scenen. Och jag vill utveckla det egna instrumentet, säger Caroline Harrysson till Norrköpings Tidningar.

Caroline Harrysson. Foto: Fotografica

Bakgrund

Norrköpings kommun, kultur- och fritidsnämnden, delar årligen ut ett arbetsstipendium inom kulturområdet. Stipendiebeloppet motsvarar en krona per kommuninvånare per 31 december året före. Målgruppen är konstnärer, verksamma inom alla konstarter, och syftet är att ge utrymme för ett koncentrerat konstnärligt arbete under en sammanhängande period.

(Publicerad 2017-11-20)

Kommunens motivering

Caroline Harrysson är frilansskådespelare med vår länsteater som viktigaste scen. Viktiga roller på Östgötateatern: Susanna i Figaros bröllop, Ofelia i Hamlet, Papperslös pojke i Gyllene Draken, haschrökande fjortonåring i Familjen och nu senast Hero i Mycket väsen för ingenting. Totalt har det blivit 16 pjäser. I år toppade Caroline sin rollista med huvudrollen som drottning Cristina i Sara Stridsbergs pjäs Dissekering av ett snöfall som blev en succé både hos publiken och pressen. 1933 spelade världens då främsta skådespelare Greta Garbo in den amerikanska filmen Drottning Cristina. Därefter blev det svårt att våga sig på rollen även om den spelats många gånger i pjäsen med amma namn av August Strindberg. Caroline Harrysson gjorde En mänska av kött och blod på Östgötascenen. Borta var de pompösa tunga sammetsdraperierna och Garbos lätt tungsinta drottning porträtt. Harrysson spelade en roll som i pressen beskrevs som en kvinnlig Hamlet. Det är sällsynt att någon lyckas åstadkomma ett lika gnistrande kvinnoporträtt. Det gör henne mycket värdig vårt stora kulturstipendium. Caroline vill använda stipendiesumman för att få möjlighet att utvecklas som skådespelare och författare av dramatik. Därmed kan hon komma vidare och stärka vår teaterscen.

Gå till hemsidan