Berith Fornell prisas av kommunen


Östgötateaterns platsansvariga på Stora teatern i Linköping, Berith Fornell, uppmärksammas av Linköpings kommun.

Den 19 december prisades årets kulturhjältar i Linköping vid en ceremoni på konsthallen Passagen.

Berith Fornell, som arbetat på teatern sedan 1979, är en av tre honnörsstipendiater.

I motiveringen står det bland annat att "hon är en verklig vardagshjälte inom Linköpings kulturliv och, ja, i sig själv en institution på Stora Teatern i Linköping. En plats hon skött om som sitt eget hem under de år som hon arbetat där."

– Det är kul att man, som står bakom scenen, uppmärksammas, säger Berith Fornell till Östgöta Correspondenten.

Läs hela motiveringen här intill.


Fler stipendiater

Övriga honnörsstipendiater är krögaren/artistbokaren Sami Rahim och idrottsjournalisten Bo Ohlsson. Årets kulturstipendiater är konstnären Hasti Radpour och författaren Göran Redin.

Mottagare av Sven Lyra-priset 2019 är bokförlaget Olika förlag.

Kultur- och honnörsstipendierna delades ut av Gustaf Appelberg, ordförande i stipendiekommittén och Kultur- och fritidsnämnden.

Läs mer om stipendierna på Linköpings kommuns webbplats.


(Publicerad 2019-12-20)

På bilden: Berith Fornell (till höger) tillsammans med några av årets stipendiater: Hasti Radpour, Göran Redin och Sami Rahim. Foto: Niklas Nåbo.


motivering Berith Fornell

"Jag önskar att nån nån gång ville skriva om den där som försöker värma hjältarna efteråt", säger Tove Jansson genom karaktären Too-Ticki i berättelsen Trollvinter. Tove Janssons klokskap är stor! Allt för ofta missar strålkastarljuset dem som inte befinner sig i det främsta ledet.

Även om Linköpings kommun inte kan uppfylla Too-Tickis önskan att författa en bok om Berith Fornell, så tilldelar vi henne 2019 års honnörstipendium för de stora insatser hon har gjort, och alltjämt gör.

Hon är en verklig vardagshjälte inom Linköpings kulturliv och, ja, i sig själv en institution på Stora Teatern i Linköping. En plats hon skött om som sitt eget hem under de år som hon arbetat där. Hon har lyckats med bedriften att med ena handen leda den personal som ombesörjer servering, biljetter och städning samtidigt som hon, med andra handen, tagit god hand om skådespelare och gästartister, ordnat inköp till café/restaurang och däremellan gett god service åt både gästspel och Bokens dag, och puh.. Listan kan göras betydligt längre.

Hon är - kort sagt - Stora Teaterns varma och vänliga ande!

Och idag riktas strålkastarljuset på dig, Berith."

Gå till hemsidan