Så jobbar VI vidare efter branden


På Östgötateatern pågår ett intensivt arbete efter torsdagsmorgonens brand på Stora teatern i Norrköping. Branden innebär bland annat att fredagens talkshow flyttas från teatercaféet till nya X-scenen.

Branden har orsakat skador i teaterhusets ena trapphus, på vinden och på taket. Tack vare Räddningstjänstens insats och fungerande brandavgränsningar är skadorna begränsade och salongen är intakt. Däremot väntar sanering efter rök- och vattenskador.

– Vi vill ge en eloge till alla som arbetat med släckningsarbetet. Tack vare dem blev skadorna mycket mindre omfattande än vad de kunde ha blivit, säger Pia Kronqvist, VD för Scenkonst Öst där Östgötateatern ingår.

Under dagen har försäkringsbolag och saneringsfirma varit på plats och flera möten har hållits, bland annat med fastighetsägaren Norrevo. En provisorisk taktäckning har gjorts för att förhindra att ytterligare vatten regnar in i byggnaden. Scenkonst Östs personal har informerats och erbjudits krisstöd.


Flyttad talkshow

Vilka konsekvenser branden kommer att få för verksamheten är ännu inte klarlagt, men som en första åtgärd flyttas fredagens Talkshow med Tobias Almborg från teaterhusets Café Gycklaren till nya X-scenen på Repslagaregatan 9 i centrala Norrköping. Talkshowen, som bland annat gästas av Moneybrother, var slutsåld men i och med den större lokalen släpps ytterligare biljetter.

– The show must go on. Det känns skönt att göra något och spela än att bara sätta sig på en stol och vara ledsen. Det positiva är också att fler nu kan komma, säger skådespelaren och talkshowvärden Tobias Almborg.

Var de kommande tre talkshowkvällarna kommer att hållas är ännu inte fastslaget. Föreställningen Har du blivit född spelas som planerat på X-scenen tisdag-fredag kl.18.00 till och med den 6 september.


Hoppas på premiär

Spelårets första premiär på stora scenen i Norrköping är den 21 september, i form av Johann Wolfgang von Goethes sällan spelade Faust II. Föreställningen regisseras av Richard Turpin och turligt nog är all scenografi och teknik, som var under uppbyggnad på scenen, intakt.

– Vi hoppas kunna genomföra premiären av denna storslagna teaterfest som planerat, men det beror såklart på hur saneringsarbetet går, säger teaterchef Nils Poletti.


Mycket kärlek

Under dagen har mycket kärlek och omtanke strömmat in till teatern, från andra kulturaktörer såväl som privatpersoner, inte minst genom sociala medier.

– Det är fantastiskt fint. Det blir tydligt vilken stor betydelse Östgötateatern och teaterhuset har för så många människor, både i regionen och nationellt, säger Nils Poletti.

Biljettkassan i Norrköpings teaterhus är stängd tills vidare. Biljettköpare hänvisas till internet- eller telefonbokningen, alternativt till biljettkassan i Louis de Geer.

Ingen människa skadades vid branden, som enligt polisen uppstod på grund av ett blixtnedslag.


Text: Jeanette Söderwall (Publicerad 2019-08-29)

Läs mer om det fortsatta saneringsarbetet här.


FAKTA OM TEATERHUSET
Det nuvarande teaterhuset i Norrköping invigdes 1908. På samma plats hade tidigare den Eklundska teatern legat. Den var byggd i trä, ansågs brandfarlig och revs därför 1903. Nu ville man i stället ha en modern och tidsenlig teater. Den tidens stora arkitekt anlitades - Axel Anderberg, som bland annat ritat Kungliga Operan och Oscarsteatern i Stockholm och teaterhuset i Linköping. Byggnaden är i jugendstil och användes fram till 1947 av resande teatersällskap. Teatern sköttes av en vaktmästare som bodde i en lägenhet i källaren. Den lägenheten är idag personalmatsal. När teatern renoverades 1982 togs till stor del det ursprungliga utseendet fram invändigt. 2002 renoverades också teaterhusets fasad, bland annat så blev putsen återigen gul. Läs mer om våra teaterhus här.

Gå till hemsidan