America vill synliggöra människan


Communityteater är en teaterform där berättelsen som framförs på scenen bygger på en verklig berättelse, ofta framförd av berättaren själv. Med hjälp av dramatikern och regissören America Vera-Zavala ska nya perspektiv ges plats på Östgötateatern.

America Vera-Zavala föddes i Rumänien med en pappa från Chile och en mamma från Peru. Hon kom till Sverige vid drygt tre års ålder och växte upp i olika förorter till Stockholm och som tonåring på en mindre ort i Västergötland.

I mitten av 2000-talet fick America sin första pjäsbeställning (av Lars Norén, en pjäs om papperslösa byggnadsarbetare) och det blev startskottet på hennes liv som dramatiker.

2008 var hon med och startade upp ett flerårigt communityteaterprojekt i Botkyrka, för vilket hon även var konstnärlig ledare.

 Communityteater drivs av lusten att berätta om en specifik fråga eller plats och en vilja att göra något för eller åt sitt samhälle. Formen bygger på mötet mellan ”experten”, det vill säga den som sitter inne på berättelsen, och en professionell teater, säger America.


inspirera en ny generation

Hon vill inte kalla communityteater för politisk, utan samhällelig. En av Americas ambitioner är att synliggöra människor, som till exempel med de fem unga muslimska kvinnorna i föreställningen Svenska hijabis eller den 11-årige papperslöse ”Leo” i Rött kort.

 En del av min intention är att inspirera en ny generation skådespelare, dramatiker och regissörer som sedan vill komma till teatern och jobba. Vi behöver fler perspektiv.

Americas arbete för Östgötateatern började med en förstudie där hon intervjuade personer, föreningar och viktiga aktörer i stadsdelarna Skäggetorp, Berga och Ryd i Linköping.

America Vera-Zavala. Foto: Elin Berge/Moment Institute

Under våren 2020 står hon bakom tre lokala communityteaterprojekt i Norrköping och Linköping. Det handlar om spoken word-föreställningen Reflekterad olydnad med Linköpingspoeten Farhiya Feysal, Ingenting av det jag vet om mig stämmer med sommarprataren Madeleine In Hwa Björk från Vikbolandet och föreställningen Dumar tillsammans med somaliska kvinnor från Linköping.

– Det som Östgötateatern gör i och med denna satsning är unikt. Och så viktigt. Jag gläds verkligen åt att välkomnas av en så fin teater och att få göra communityteater här i Östergötland, säger America Vera-Zavala.

Text: Jeanette Söderwall (Publicerad 2020-01-17)


OM AMERICA VERA-ZAVALA

America Vera-Zavala är dramatiker, regissör, aktivist, kulturskribent, debattör och författare. Hon har gett ut böckerna Global rättvisa är möjlig (2001), Deltagande demokrati (2003) och Ett annat Sverige är möjligt (2006).

Pjäser i urval: Concha tu Madre (2007), Viskleken (2007), Etnoporr (2008), Jävla finnar (2008), Gangs of Gothenburg (2009), Vita pumps (2010), Rött kort (2014), Sara Sara Sara – starka kvinnor pinkar stående (2014) och Svenska hijabis (2016).

Gå till hemsidan