Peter Jansson och Ann-Sofie Andersson Kern i De insnöade
2020-09-21

Filmade readingar av pjäser

Den digitala satsningen fortsätter. I samband med Kulturnatten+ släpps två filmade readingar av nya pjäser skrivna av skådespelare från teaterns ensemble.

Läs hela artikeln

Fadume Jama, Kin Gurhan Mohamed och Ayaan Mohammud. Foto: Fotograf Satu AB
2020-09-14

Världspremiär för Dumar

Dumar är den inställda föreställningen som istället blev en film, med tre somaliska kvinnor från Linköping i huvudrollerna. Premiären blir på Moderna Museet i Stockholm och i oktober visas filmen i Östergötland.

Läs hela artikeln

2020-09-11

Kom på audition

Hösten 2021 blir det skandinavisk premiär av musikalen Amélie på Östgötateatern! Till föreställningen, som bygger på filmen med samma namn, söker vi nu flera sjungande skådespelare och musikalartister.

Läs hela artikeln

Nora Nilsson. Foto: Jonas Kündig
2020-09-02

En skrattspegel mot publiken

Yvonne är den kvinnliga antihjälten som provocerar genom att vara annorlunda. Regissören Nora Nilsson berättar om den aktuella och tankeväckande pjäsen Yvonne, prinsessa av Burgund.

Läs intervjun med Nora Nilsson

Nils Poletti framför Stora teatern. Foto: Jeanette Söderwall
2020-08-29

Ett år efter branden

Det har gått ett år sedan lågor slog upp från taket på Stora teatern i Norrköping. När entrédörrarna snart öppnas igen är det ett varsamt renoverat teaterhus som möter publiken. 

Läs hela artikeln

Bland drakar och dragqueens. Foto: Peter Knutson
2020-08-27

Glittrande sagor för barn

I höst kommer succéprojektet Bland drakar och dragqueens till Norrköping och Linköping. "Ett färgsprakande och fantasifullt sätt att visa att det är ok att vara annorlunda", säger grundaren Petter Wallenberg.

Läs intervjun med Petter Wallenberg

Scenen i Norrköpings teaterhus. Foto: Markus Gårder
2020-08-26

För din trygghet

Vi värnar om vår publik och personal! Läs om hur vi anpassar rutiner och arbetssätt för att skapa en trygg och säker miljö i samband med våra föreställningar.

Läs hela artikeln

Markus Virta. Foto: Niclas Fasth
2020-08-21

Premiär för succémusikal

Come From Away är en underhållande och berörande påminnelse om människors förmåga att hjälpa varandra när det verkligen gäller. Regissören Markus Virta beskriver musikalen som ”en varm dusch.”

Läs intervjun med Markus Virta

2020-08-10

Biljettsläpp för hösten

Vi vill möta er i salongen igen - på ett tryggt sätt! Nu på onsdag den 12 augusti kl.10.00 släpps biljetterna till höstens föreställningar och evenemang.

Läs hela artikeln

Salongen i Norrköpings teaterhus. Foto: Markus Gårder
2020-07-28

Teater med säkra avstånd

Efter en omtumlande vår med inställda föreställningar är vi glada att vi – med publikbegränsningar och trygghetsåtgärder – ändå kan erbjuda efterlängtade scenkonstupplevelser live under hösten.

Läs hela artikeln

2020-07-03

Domen: fel att förbjuda roboten

Förvaltningsrätten i Linköping ger Östgötateatern rätt när det gäller den omtalade roboten som i höstas fick plockas bort ur föreställningen The Last Fish efter ett beslut av Arbetsmiljöverket.

Läs hela artikeln

2020-06-16

Teater och litteratur i hängmattan

Östgötateatern satsar på sommarteater – i digital form. Kommande lördagar, med start den 20 juni, släpps ett interaktivt sommarkryss och en mysrysare till novell.

Läs hela artikeln

2020-06-09

Shakespeare-pjäs som radioteater

Slutet gott, allting gott räknas till en av William Shakespeares minst spelade pjäser. Nu blir den romantiska komedin radioteater i tre delar.

Läs hela artikeln

Paula McManus. Foto: Fotografica
2020-06-08

Hon ska leda ung scen/öst

Paula McManus har utsetts till ny konstnärlig ledare för Östgötateaterns barn- och ungdomsscen ung scen/öst. Hon tillträder den 1 december 2020.

Läs hela artikeln

Sanna Ingermaa Nilsson och Caroline Harrysson. Foto: Fredrik Schlyter
2020-06-03

Radioteater om småbarnsåren

Har du blivit född var hösten 2019 den första föreställningen att ha premiär på X-scenen. Nu återföds pjäsen – som radioteater! Lyssna kostnadsfritt via våra digitala kanaler.

Läs hela artikeln

Fadume Jama, Kin Gurhan Mohamed och Ayaan Mohammud. Foto: Fotograf Satu AB
2020-05-29

Inställd pjäs blir film

Under våren skulle Dumar ha blivit den tredje föreställningen inom ramen för Östgötateaterns satsning på lokalt förankrad communityteater. Istället blir pjäsen med tre somaliska kvinnor från Linköping nu film.

Läs hela artikeln

Christina Grüttner. Foto: Jeanette Söderwall
2020-05-19

Christina på torgturné

Ser du en äldre gul taxibil stående på ett torg någonstans i Östergötland framöver är det sannolikt Scenkonst Östs representant Christina Grüttner som är på besök - bland annat med nya program för 2020/2021.

Läs hela artikeln

2020-05-04

En säsong att längta till

Östgötateatern får den nordiska premiären av Broadwaymusikalen Come From Away hösten 2020. Nästa spelår ges även en tankeväckande tragikomedi, en norsk teaterklassiker och Sverigepremiären av ett komiskt relationsdrama från Finland.

Läs hela artikeln

Mattias Lindström i Last Fish
2020-04-17

Cirkusföreställning släpps digitalt

Missade du originalversionen av Östgötateaterns uppmärksammade cirkusföreställning The Last Fish, där en robot ingick i ensemblen? Nu får du en ny chans – via digitala kanaler. 

Läs hela artikeln

2020-04-08

Följ oss i digitala kanaler

Vårens ordinarie repertoar må vara inställd, men kulturen lever fortfarande! Vi söker nya sätt att möta dig i publiken och kunna fortsätta erbjuda kulturupplevelser, men huvudsakligen via smittfria digitala kanaler.

Läs mer här

Axel Tegnered och Martin Waerme. Foto: Josef Mårdh
2020-04-03

Teater för äldre - utomhus

När publiken inte kan komma till teaterhusen får teatern komma till publiken. Skådespelaren Martin Waerme och musikern Axel Tegnered gästar innergården till ett äldre- och seniorboende i Linköping för att ge en specialversion av Tidens tecken.

Läs hela artikeln

Salongen i Norrköpings teaterhus. Foto: Markus Gårder
2020-03-16

Inställda föreställningar med anledning av covid-19

All publik verksamhet är inställd till och med den 30 maj, med anledning av den pågående coronapandemin. Du som har biljett kommer att bli kontaktad av oss och erbjudas kompensation.

Läs mer här

Olle Jernberg. Foto: Niclas Fasth
2020-03-13

Klassrumsföreställning om att slippa framtiden

Olle Jernberg är aktuell som regissör för Ung scen/östs Himmel byter färg, en klassrumsföreställning för årskurs 7-9 som turnerar runt i Östergötland 6 mars - 20 maj. 

Läs intervjun med Olle Jernberg

Peter Jansson i Bygdens söner. Foto: Niclas Fasth
2020-03-09

Östgötateatern ska finnas i hela länet

Mer teater på fler östgötska orter! Det är målet med Östgötateaterns treåriga landsbygdssatsning. Skådespelaren Peter Jansson går i täten för satsningen, och berättar om varför den är så viktig. 

Läs intervjun med Peter Jansson

Johan Huldt. Foto: Fotografica
2020-03-06

Hälsning från Alla mina liv-regissören

Alla mina liv är en serie komedier av Alan Ayckbourn som spelas på X-scenen i vår. Regissören Johan Huldt hälsar välkommen till en unik teaterkväll. 

Läs hälsningen från Johan Huldt 

Helena Sandström Cruz. Foto Niclas Fasth
2020-02-07

Rockmusikal om olöst mordgåta

Den hyllade rockmusikalen LIZZIE har Sverigepremiär på Östgötateatern. ”Jag tror att dagens publik kommer att älska den här föreställningen”, säger regissören Helena Sandström Cruz. 

Läs intervjun med Helena Sandström Cruz 

Richard Carlsohn, William Wahlstedt, Stina von Sydow och Hanna Dawit. Foto: Peter Holgersson
2020-01-30

Komisk inblick bakom kulisserna

Rampfeber är en modern klassiker på världens teaterscener. Nu sätts den för första gången upp på Östgötateatern. Regissören Pontus Plænge berättar om en fruktansvärt rolig pjäs.

Läs intervjun med Pontus Plænge

Pontus Plænge. Foto: Peter Holgersson
2020-01-22

Utmärkelse till Pontus Plænge

Regissören och skådespelaren Pontus Plænge tilldelas Stora Hagdahlspriset 2020 ”för sitt stora engagemang och förmåga att göra klassisk teater tillgänglig för unga och äldre, både på och utanför scenen."

Läs hela artikeln

America Vera-Zavala. Foto: Elin Berge
2020-01-17

Satsning på communityteater

Communityteater är en teaterform där berättelsen som framförs på scenen bygger på en verklig berättelse, ofta framförd av berättaren själv. Med hjälp av dramatikern och regissören America Vera-Zavala ska nya perspektiv ges plats på Östgötateatern.

Läs intervjun med America Vera-Zavala

Prisceremonin på Passagen. Foto: Niklas Nåbo
2019-12-20

Berith Fornell prisas av kommunen

Vår platsansvariga på Stora teatern i Linköping, Berith Fornell, uppmärksammas av Linköpings kommun. "En verklig vardagshjälte inom Linköpings kulturliv", står det i motiveringen till honnörsstipendiumet.

Läs hela artikeln

Stora teatern i Linköping. Foto: Peter Holgersson
2019-11-29

Teater på nya platser i vår

Stora teatern i Linköping ska renoveras och moderniseras, vilket innebär att vårens fars Rampfeber istället kommer att spelas på närliggande Forumteatern och att två av tre soppkonserter i vår ges på kulturhuset Skylten.

Läs hela artikeln 

Foto: Julia Mård
2019-11-06

Mörk komedi på X-scenen

Blod och ben, som produceras i samarbete med teaterkompaniet Lumor, är ett nyskrivet samtidsdrama som snart kommer till Norrköping. Regissören och dramatikern Oskar Thunberg vill ge publiken hopp och humor.

Läs hela artikeln

Lars Hagman. Foto: Eva Lindblad
2019-10-31

Han är ny ordförande

"En unik möjlighet att sprida olika former av scenkonst inom hela regionen." Lars Hagman (L) har utsetts till ny styrelseordförande för Scenkonst Öst, bolaget som Östgötateatern ingår i.

Läs hela artikeln om Lars Hagman

2019-10-28

Till minne av Svend Bunch

Koreografen, balettmästaren och dansaren Svend Bunch har gått bort. Han var under lång tid en viktig kraft på Östgötateatern och en av grundarna till Östgötabaletten.

Läs hela texten

Ur Faust II. Foto: Markus Gårder
2019-10-23

De får årets stipendier

Östgötateaterns vänförenings stipendier går i år till skådespelarna Sven Angleflod och Peter Jansson samt peruk- och maskdesignerna Anna Andersson och Anna Stålfält.

Läs mer om årets stipendiater

Mattias Lindström i The Last Fish. Foto: Maryam Barari
2019-09-26

Cirkusroboten tar time-out

Östgötateatern bryter ny mark med cirkusföreställningen The Last Fish, där en robot ingår i ensemblen. Denna form av interaktion mellan människa och maskin är så pass oprövad att regelverket för scenkonstrobotar ännu inte är på plats. Arbetsmiljöverket har idag beslutat att stoppa robotanvändningen i föreställningen. 

Läs hela artikeln här

2019-09-25

Vårt varma deltagande

Det är med stor sorg som vi nåtts av beskedet att Gunilla Huhtamaa gått bort. Gunilla arbetade på Östgötateaterns kostymateljé i över 30 år, innan hon gick i pension sommaren 2007.

Läs hela texten


Arbete på Stora teaterns tak. Foto: Pia Kronqvist
2019-09-20

Frågor och svar efter branden

Natten mot den 29 augusti eldhärjades Stora teatern i Norrköping. Delar av teaterhusets vind, tak och trapphus skadades. Här har vi samlat frågor och svar med anledning av branden.

Läs hela texten här

Richard Turpin. Foto: Carl Fristedt
2019-09-12

Fantasy i Faust II

Vacker, sorglig och dråplig. Det är några av de ord som regissören Richard Turpin använder för att beskriva den storslagna Faust II, som snart har premiär i Norrköping.

Läs intervjun med Richard Turpin

Stora teatern i Norrköping. Foto: Jeanette Söderwall
2019-09-05

Lyckad sanering efter branden

För en vecka sedan eldhärjades delar av Stora teatern i Norrköping. Nu har Östgötateaterns personal kunnat återuppta arbetet på scenen inför Faust II.

Läs hela artikeln här

Oscar Collin och Pia Ternström
2019-09-03

Samarbete för nya musikaler

Musikalplattformen arbetar för att stärka nyskriven, svensk musikal och har som mål att under kommande år få fram fler nyskrivna svenska verk. Den 23 oktober hålls en öppen reading på Östgötateatern som en del i arbetet.

Läs mer om Musikalplattformen

Stora teatern i Norrköping. Foto: Jeanette Söderwall
2019-08-29

Arbetet efter branden

Ett intensivt arbete pågår efter branden på Stora teatern i Norrköping. Branden innebär bland annat att fredagens talkshow flyttas från Café Gycklaren till nya X-scenen.

Läs hela artikeln här

Mattias Lindström i The Last Fish. Foto: Klara G.
2019-08-08

Högteknologisk cirkus

Ensemblen i The Last Fish består av fem cirkusartister, två musiker och en industrirobot. Magali Bancel, konstnärlig ledare, berättar om den spektakulära föreställningen.

Läs intervjun med Magali Bancel

2019-08-01

Möt oss på Augustifesten

Vi delar tält med kollegorna i Norrköpings Symfoniorkester och huserar på Kristinaplatsen den 16-17 augusti kl.10.00-17.00. På plats finns fina erbjudanden och roliga barnaktiviteter. Välkommen!

Läs hela texten

Anna Nilsson. Foto: Sara Pärlefalk
2019-05-28

Anna svarar på dina frågor

"Det roligaste är helt klart kundkontakten och att hjälpa människor." Möt Anna Nilsson som jobbar i telefonbokningen för Scenkonst Öst.

Läs intervjun med Anna Nilsson

Foto: Markus Gårder
2019-05-16

Biljettsläpp 2019/2020

Här är tre datum att skriva in i kalendern: 6 augusti, 13 augusti och 12 november 2019. Då släpps nämligen biljetter till våra föreställningar!

Läs hela texten

Nils Poletti. Foto: Fredrik Schlyter
2019-03-19

Östgötateatern öppnar ny scen

Teaterlokalen på Repslagaregatan 9 i Norrköping (känd som f.d. Lilla Teatern) återgår till Östgötateaterns regi. I augusti öppnar den nya scenen, som ska erbjuda mer experimentella produktioner. 

Läs hela artikeln om X-scenen

Mats Huddén i Streber (2002). Foto: Anders Kratz
2019-03-15

Vårt djupa deltagande

Det är med stor sorg vi nåtts av beskedet att Mats Huddén gått bort. Hela Östgötateatern sänder tankar och värme till de närmast sörjande.

Läs hela texten

Kristina Carlstedt
2019-02-25

Hon fick återuppleva en favoritmusikal

Norrköpingsbon Kristina Carlstedt såg originaluppsättningen av Rocky Horror Show i London på 70-talet och tyckte att det var något av det bästa hon sett. När den nu ungefär 40 år senare sätts upp i hennes hemstad så kändes det menat att hon skulle se den igen.

Läs hela intervjun med Kristina Carlstedt

Elin Skarin och David Sigfridsson. Foto: Markus Gårder
2019-01-29

Alla hjärtans dag på teatern

Fira kärleken med storslagen musikal, bubbel och choklad.

Läs mer om erbjudandet 

Paula McManus. Foto: Fotografica
2019-01-16

En sexig skrattfest

En nyskriven komedi om sex. Dramatikern och regissören Paula McManus beskriver Galleri 6 som en skruvad och kärleksfull skrattfest.

Läs hela intervjun med Paula McManus

Salongen i Norrköpings teaterhus. Foto: Markus Gårder
2019-01-16

Öppna repetitioner

Årets första premiärer närmar sig och skådespelarna längtar nu efter att möta publik. Välkommen in i salongen under pågående repetitioner.

Läs om öppna repetitioner för Galleri 6 och Rocky Horror Show

Nils Poletti. Foto: Fredrik Schlyter
2018-12-03

En storslagen skräckmusikal

En rolig och överraskande smällkaramell från yttre rymden. För första gången sätts skräckmusikalen Rocky Horror Show upp på Östgötateatern. Bakom den nya tolkningen står regissören och teaterchefen Nils Poletti.

Läs hela intervjun med Nils Poletti

Monica Wilderoth. Foto: Markus Gårder
2018-10-11

Berättarglädje som berör i Lupinerna

En lätt och vacker föreställning om svåra ämnen, full av berättarglädje och med en hel del humor. På lördag är det urpremiär för Monica Wilderoths nyskrivna drama Lupinerna, med åtta kvinnor i ensemblen.

Läs hela intervjun med Monica Wilderoth

AnnaLina Hertzberg. Foto: Fotografica
2018-10-03

Undersökande teater för barn

Hon vill se världen från nya håll och bjuder in barn och unga i Östergötland att göra detsamma. AnnaLina Hertzberg är konstnärlig ledare på Östgötateaterns barn- och ungdomsscen ung scen/öst.

Läs hela intervjun med AnnaLina Hertzberg

Pontus Plænge och Gustaf Appelberg. Foto: Micke Sandström
2018-09-19

Tidlös och tänkvärd Godot

De har båda väntat länge på Godot. Huvudrollsinnehavarna Pontus Plænge och Gustaf Appelberg är glada över att äntligen få sätta tänderna i Samuel Becketts tidlösa pjäs.

Läs intervjun med Pontus Plænge och Gustaf Appelberg

Nils Poletti och Fanny Twardomanski. Foto: Peter Holgersson
2018-08-01

Nya teaterledningen på plats

"Vi strävar mot att Östgötateatern verkligen ska vara allas teater och att det ska vara roligt att gå på teater, säger Nils Poletti, ny teaterchef, tillsammans med produktionschef och biträdande teaterchef Fanny Twardomanski.

Läs hela intervjun med Nils Poletti och Fanny Twardomanski

Jesper Barkselius i Den blomstertid nu kommer. Foto: Samuel Westergren/Wepix
2018-06-19

Jesper Barkselius i ny storfilm

I dagarna är det premiär för det Norrköpingsbaserade filmkollektivet Crazy Pictures långfilmsdebut Den blomstertid nu kommer. En av huvudrollerna spelas av Östgötateaterns Jesper Barkselius.

Läs hela intervjun med Jesper Barkselius

2018-05-28

Vårt djupa deltagande

Med bestörtning tog vi i fredags emot beskedet om Östgötamusikens chef Peter Stolpestads bortgång. Vi inom Scenkonstbolaget i Östergötland vill framföra vårt djupa deltagande.

Läs hela texten

Peter Jansson i Jord. Foto: Magnus Andersson
2018-05-21

Peter vill höja landsbygdens status

Det är få föreställningar som utspelas på landsbygden. Jord, som nu kommer till Linköping, är ett undantag. "Pjäsen ger både en bild av Sverige i dag och en bild av Sverige för en generation tillbaka", säger Peter Jansson.

Läs hela intervjun med Peter Jansson

Maria Möller. Foto: Markus Gårder
2018-05-14

Hon ger Anna Magnani liv på scenen

Precis som Ingrid Bergman var skådespelaren Anna Magnani en kvinna som gick sin egen väg. Maria Möller gestaltar den temperamentsfulla italienska Oscarsvinnaren i musikalen Camera.

Läs hela intervjun med Maria Möller

Krister Kern. Foto: privat
2018-05-07

Porträttet: Krister Kern

Han har spelat såväl Hamlet som Peter Pan och turnerar just nu med sitt levande melodikryss på äldreboenden och träffpunkter i Östergötland. Möt skådespelaren och konstnären Krister Kern.

Läs hela intervjun med Krister Kern

Camilla Thulin. Foto: Fotografica
2018-04-19

10 frågor till Camilla Thulin

Hon är modeskapare, kostymör, författare och en välkänd stilexpert. Camilla Thulin är kvinnan bakom de 1940- och 1950-talsinspirerade kostymerna i musikalen Camera, som har nypremiär i Norrköping den 28 april.

Läs hela intervjun med Camilla Thulin

Ensemblen i Pelikanen. Foto: Elisabeth Olson Wallin
2018-04-03

Strindberg i nytt ljus

Musikalisk, kroppslig och psykologisk. Så beskriver regissören Anna Pettersson sin version av August Strindbergs klassiker Pelikanen, som spelas i Norrköping och Linköping under våren.

Läs hela intervjun med Anna Pettersson

Marika Lagercrantz som Farmor. Foto: Ola Kjelbye
2018-02-20

Farmor - en tuff tant

Åldrande, minnet, familjerelationer och kärleken till sina barnbarn. Hjalmar Bergmans Farmor och vår herre är full teman som intresserar och berör huvudrollsinnehavaren Marika Lagercrantz.

Läs hela intervjun med Marika Lagercrantz

Jan-Erik Sääf och Staffan Aspegren. Foto: Jeanette Söderwall
2018-01-24

Musikaldrömmen som blev verklighet

Det skrivs få nya musikaler i Sverige. Det är något som Jan-Erik Sääf och Staffan Aspegren, som tillsammans har skrivit Camera - musikalen om Ingrid Bergman, vill ändra på.

Läs hela intervjun med Jan-Erik Sääf och Staffan Aspegren

Pontus Plænge. Foto: Peter Holgersson
2018-01-04

Klassiker i ny tappning

Hjalmar Bergmans Farmor och vår herre är ett starkt familjedrama om kärlek, minne och försoning. Regissören Pontus Plænge ville att pjäsen skulle ligga nära författarens eget språk och valde att göra en egen dramatisering.

Läs hela intervjun med Pontus Plænge

Foto: Christina Simpson
2017-12-18

Nytt samarbete med Cirkus Cirkör

Ensemblen består enbart av kvinnor. I Cirkus Cirkörs nya föreställning Epifónima, med premiär på Östgötateatern i september 2018, utmanas traditionella hierarkier.

Läs hela artikeln om Epifónima

Karin Oscarsson. Foto: Markus Gårder
2017-11-30

Karin ska spela Ingrid Bergman

Hon älskar musikaler och har en bakgrund som sångerska och låtskrivare. Karin Oscarsson gestaltar Ingrid Bergman i den nya musikalen Camera.

Läs hela intervjun med Karin Oscarsson

Caroline Harrysson. Foto: Fotografica
2017-11-20

Caroline prisas av kommunen

Skådespelaren Caroline Harrysson får Norrköpings kommuns kulturstipendium till Moa Martinsons minne. Stipendiesumman ska hon bland annat använda till att forska i det kvinnliga platstagandet på scenen.

Läs hela artikeln om Caroline Harrysson

2017-11-15

Uttalande gällande #tystnadtagning

"Vi hoppas att #metoo, #tystnadtagning och alla andra upprop ska förändra hela samhället i grunden", skriver Scenkonstbolagets VD Pia Kronqvist och Östgötateaterns teaterchef Johan Celander i ett gemensamt uttalande.

Läs hela uttalandet om #tystnadtagning

Martin Waerme och William Wahlstedt och Björn Andersson. Foto: Linda Vidarv
2017-11-01

De får årets stipendier

Skådespelarna Martin Waerme och William Wahlstedt och ljuddesignern Björn Andersson belönas med 2017 års stipendier av Östgötateaterns vänförening.

Läs hela artikeln om stipendiaterna

Kerstin Nilsson i Östgötateaterns abonnemangskampanj. Foto: Markus Gårder
2017-09-27

Nya upplevelser med ett teaterpaket

Kerstin Nilsson har varit abonnent på Östgötateatern sedan 1974. Hon älskar när föreställningarna griper tag och skapar eftertanke och diskussioner. ”Ett abonnemang gör att man verkligen kommer iväg”, säger hon.

Läs hela intervjun med Kerstin Nilsson

Anna Andersson. Foto: Jeanette Söderwall
2017-09-20

Anna vill skapa nya karaktärer

Hon är maskören som älskar Shakespeare, men som först nu fått arbeta med en av hans pjäser. ”Äntligen!” säger Anna Andersson, som skapat mask och peruk till Mycket väsen för ingenting.

Läs hela intervjun med Anna Andersson

Kalle Grinnemo. Foto: privat
2017-09-18

Visselblåsare som avslöjade Macchiarini

Han var beredd att offra sin karriär för att sanningen skulle komma fram. Kirurgen och forskaren Kalle Grinnemo är en av visselblåsarna som slog larm om Paolo Macchiarini. Snart kan du möta honom vid programkvällar på teatern.

Läs hela intervjun med Kalle Grinnemo

Marika Lagercrantz. Foto: Jeanette Söderwall
2017-09-13

Marika Lagercrantz vill öppna upp för samtal

Hon brinner för den nutida konsten och vill få oss att diskutera samtiden såväl som att skratta åt oss själva. Med Stark som en räv gör Marika Lagercrantz sin regidebut på Östgötateatern – och hon stortrivs.

Läs hela intervjun med Marika Lagercrantz 

Martina Haag. Foto: Anna-Lena Ahlström
2017-08-17

Författarafton på Stora teatern

Den 20 november arrangeras Bokens dag i Linköping. På teaterhusets scen kan du möta skådespelaren Marie Göranzon, författarna Mons Kallentoft och Martina Haag samt komikern Soran Ismail. Biljetterna släpps den 7 november.

Läs hela artikeln om Bokens dag

Mingel utanför Stora teatern. Foto: Markus Gårder
2017-08-09

Biljettsläpp 2017/2018

Vi rullar ut röda mattan när biljetterna till spelårets föreställningar och höstens programkvällar släpps. Välkommen in till teaterhuset i Linköping eller möt oss på Augustifesten i Norrköping.

Läs mer om biljettsläppet

Nils Poletti
2017-06-30

Nils Poletti ny teaterchef

Östgötateatern har rekryterat dramatikern, regissören och skådespelaren Nils Poletti till ny teaterchef. Nils tillträder den 1 augusti 2018.

Läs mer om Nils Poletti

2017-06-12

Makten och härligheten

För 30:e gången ger Alvastra Krönikespel Makten och härligheten vid klosterruinen i Alvastra. Årets regissör, Helena Collert, lovar hög igenkänningsfaktor men också en del nytt.

Läs mer om Makten och härligheten

Ing-Marie Carlsson. Foto: Markus Gårder
2017-04-06

Ing-Marie Carlsson gör sitt livs roll

Hon har blivit rikskänd som Mimmi i Tre kronor och Eva i Änglagård. Men det är Margie i Bra människor som Ing-Marie Carlsson ser som sin största och bästa roll hittills. På lördag har föreställningen premiär i Norrköping.

Läs hela intervjun med Ing-Marie Carlsson

Oskar Österholm och Nils-David Carlsson. Foto: Jeanette Söderwall
2017-03-27

Teaterteknik möter postrock

Se bandet pg.lost på Stora teatern i Norrköping! Med oväntade bild- ljud- ljus- och scenlösningar vill teaterteknikerna Oskar Österholm och Nils-David Carlsson skapa en ovanlig musikupplevelse. Biljetterna släpps den 25 april.

Läs hela artikeln om pg.lost - Visuell musik

Anders Dahlstedt. Foto: Peter Holgersson
2017-03-23

Biljettsläpp till Scenkonstbiennalen

Tisdagen den 28 mars kl.12.00 släpps biljetterna till årets teaterfest - Scenkonstbiennalen i Norrköping den 23-28 maj. Här kan du läsa information om biljetter och priser.

Läs mer om programmet till Scenkonstbiennalen

Linn Persson, ljusdesigner och belysningsmästare. Foto: privat
2017-03-10

Linn jobbar med ljuset

Vad gör en belysningsmästare och ljusdesigner? Möt Linn Persson, som bland annat har skapat ljus och projektioner till Dissekering av ett snöfall.

Läs hela artikeln om Linn Persson

Kristina. Målning av Abraham Wuchters.
2017-03-08

En drottning fostrad till kung

Hon är kanske Sveriges mest mytomspunna regent. Kristinas ovanliga levnadsöde, som är utgångspunkten i pjäsen Dissekering av ett snöfall, har väckt förundran och debatt i snart 400 år.

Läs hela artikeln om drottning Kristina

Magali Bancel. Foto: Mohammed Kabab
2017-01-30

Stor satsning på nycirkus

Nycirkusen är en gränsöverskridande och inkluderande konstform som växer snabbt. Med projektet Nycirkus Öst vill Region Östergötland, Östgötateatern och Finspångs kommun stärka och utveckla nycirkusen i Östergötland.

Läs hela artikeln om Nycirkus Öst

2017-01-27

Viktiga rekryteringar 2017

Scenkonstbolaget i Östergötland AB kommer under 2017 att rekrytera till fyra centrala befattningar som rör både Östgötateatern och Norrköpings Symfoniorkester.

Läs hela artikeln om rekryteringarna

Fäboland. Foto: Märta Thisner
2017-01-27

De är utvalda till årets teaterfest

Urvalskommittén har sagt sitt. Här är de 16 utvalda föreställningarna till Scenkonstbiennalen i Norrköping den 23-28 maj! Biljetterna släpps den 28 mars.

Läs hela artikeln om Scenkonstbiennalen

Luiza Stanescu delar ut gåvor i den rumänska byn Păuleasca. Foto: Alexandru Ilie
2017-01-17

Teaterprojekt hjälper barn i Rumänien

Under spelperioden av den dokumentära teaterföreställningen Bröllopsresan samlade ensemblen in pengar till välgörenhet. De 90 000 kronor som publiken gav har nu använts i ett projekt för barn i Rumänien.

Läs hela artikeln om projektet

Magnus Emilsson tillsammans med målaren Lisa Bolin.
2017-01-13

Här byggs teaterns scenografi

Från en bil och tre moln till sex meter höga torn. I Östgötateaterns verkstäder, som rymmer snickeri, smedja, tapetseri, måleri och attributmakeri, tillverkas just nu dekor och rekvisita till vårens kommande uppsättningar.

Läs hela artikeln om teaterns verkstäder

Richard Carlsohn som Zaza i La Cage aux Folles. Foto: Markus Gårder
2016-12-06

Porträttet: Richard Carlsohn

På lördag spelar ensemblen i La Cage aux Folles sin sista föreställning i Norrköping. Rollen som Albin och nattklubbsdrottningen Zaza blev en oväntad drömroll för musikalveteranen Richard Carlsohn.

Läs hela intervjun med Richard Carlsohn

Ingrid Fransson och Lisa Ericstam på Scenkonstbiennalen i Malmö 2015. Foto: Jenny Baumgartner
2016-11-15

Teaterfest för alla

En festival för allmänheten och en mötesplats för branschen. Den 23-28 maj nästa år arrangeras Scenkonstbiennalen i Norrköping. "Ett fantastiskt tillfälle för alla östgötar att se föreställningar både från de stora institutionsteatrarna och fria grupper", säger biennalproducenten Ingrid Fransson.

Läs hela artikeln om Scenkonstbiennalen

Ensemblen i Baba Yaga på ung scen/öst. Foto: Jeanette Söderwall
2016-10-28

ung scen/öst vidgar teaterbegreppet

De möter årligen tusentals elever i Östergötland och utgör för många det första mötet med scenkonsten. Vi hälsade på hos 15-årsjubilerande ung scen/öst i samband med föreställningen Baba Yaga.

Läs hela artikeln om ung scen/öst

Mattias Lindström och Magali Bancel i Tänk om.
2016-10-26

Vänföreningens stipendiater

Vi gratulerar skådespelaren Ashkan Ghods, nycirkusartisterna Magali Bancel och Mattias Lindström samt patinerare Maja Magnusson Wiklund! De har belönats med vänföreningens stipendier för 2016.

Läs motiveringarna här

Ann-Sofie Andersson Kern, Kardo Mirza, Ludwig Bertling Wiik och Tobias Almborg. Foto: Jeanette Söderwall
2016-10-19

En nutida Misantropen

En skoningslös – och skoningslöst rolig – tragikomedi där barockt 1600-tal frontalkrockar med vår egen tid. Just nu pågår repetitionerna inför premiären i Linköping av Molières klassiker Misantropen.

Läs hela artikeln om Misantropen

Carl Fristedt. Foto: Privat
2016-10-10

Filmpris till Carl Fristedt

Carl Fristedt, som arbetar på Östgötateaterns marknadsavdelning, vann första pris i kortfilmstävlingen Guldsvanen under Norrköping Filmfestival Flimmer.

Läs hela artikeln om Guldsvanen

Ruiner efter branden på Händelö. Foto: Håkan Sjösvärd
2016-09-28

Teaterhistoria förstördes i branden

Vid den stora branden i ett industrihotell på Händelö i Norrköping förstördes över 100 år gamla teaterfonder som förvarades i väntan på museiplats. "Det går inte att värdera, det är teaterhistoria", säger Östgötateaterns Håkan Sjösvärd.

Läs hela artikeln om fonderna

2016-09-27

Oratorium om Kung David

Östgöta Kammarkör, Östgöta Blåsarsymfoniker och Östgötateatern bjuder in till en unik och spännande musikupplevelse vid tre konserter i Östergötland.

Läs mer om Le Roi David

Mattias Carlsson, regissör för La Cage aux Folles. Foto: Jeanette Söderwall
2016-09-16

"Pjäsen är livsviktig för mig"

När La Cage aux Folles sattes upp på Östgötateatern för drygt 20 år sedan satt en hänförd ung kille från Mjölby i publiken. Nu är det han, Mattias Carlsson, som regisserar 2016 års uppsättning. Följ med på en repetition inför premiären i Norrköping.

Läs hela artikeln om La Cage aux Folles

Marika Lagercrantz och Ingela Adamsson. Foto: Jeanette Söderwall
2016-09-08

Marika Lagercrantz mötte teaterpubliken

Vilka pjäser vill besökarna helst se? Vid den första programkvällen i serien Publikens val fick Marika Lagercrantz ett varmt välkomnande av Norrköpingspubliken. Hon fick också sällskap på scenen av abonnenten Ingela Adamsson.

Läs hela artikeln om Publikens val

Skådespelaren Caroline Harrysson och rekvisitören Britt-Marie Wettergren. Foto: Jeanette Söderwall
2016-09-02

Nypremiär för Ensam

Ensam är ett starkt 1880-talsdrama som fortfarande är aktuellt. Följ med bakom kulisserna inför nypremiären i Linköping och möt några av alla de som arbetar med föreställningen.

Läs hela artikeln om Ensam

Quentin Bancel går på lina. Foto: Jeanette Söderwall
2016-08-24

Håll ihop – en känslosam publiksuccé

”En av de bästa cirkusföreställningarna jag har sett.” Östgötateaterns turnerande gratisföreställning Håll ihop – en cirkus på hjul engagerade besökare i alla åldrar under Augustifesten i Norrköping.

Läs hela artikeln om Håll ihop - en cirkus på hjul

Författaren Elsie Johansson. Foto: Dan Hansson
2016-08-18

Bokens dag

Den 14 november kl.18.30 öppnas dörrarna till Bokens dag på Stora teatern i Linköping. På scenen får du bland annat träffa Elsie Johansson, Stefan Einhorn och Roslund & Hellström. Biljetter köps via Bokmedia i Linköping.

Läs hela artikeln om Bokens dag

Caroline Harrysson i Dissekering av ett snöfall. Foto: David Einar
2016-08-02

Biljettsläpp 2016/2017

Vi rullar ut röda mattan när biljetterna till spelårets föreställningar och soppteater släpps! I Linköping släpps biljetterna den 9 augusti och i Norrköping den 19 augusti.

Läs mer om biljettsläpp

Norrköpings teaterhus. Fotot är taget på kvällen.
2016-06-07

Kulturnatten 2016

Välkommen till oss på Kulturnatten i Norrköping den 24 september. Vi bjuder på musikalrepetition och nycirkus!

Se vårt program för Kulturnatten

Liselott Lindeborg och Christian Zell visar upp sina medaljer. Foto: Östgötateatern
2016-04-20

Medalj till Lindeborg och Zell

Skådespelarna Liselott Lindeborg och Cristian Zell har tilldelats Föreningen Gamla Norrköpings Lidénmedalj 2016.

Läs hela artikeln om medaljörerna

Alfhild Agrell. Foto: Stockholms stadsmuseum
2016-04-05

Alfhild Agrell - en bortglömd succé

Vid mitten av 1880-talet var hon en hyllad dramatiker och författare. Men framgångarna och hennes kontroversiella pjäser födde också ett starkt motstånd. Under närmare 100 år var Alfhild Agrell frånvarande på den svenska teaterscenen.

Läs hela artikeln om Alfhild Agrell

Pia Kronqvist. Foto: Fotografica
2015-12-24

Pia Kronqvist - bolagets nya VD

Vid årsskiftet träder Scenkonstbolaget i Östergötland AB i kraft. I bolaget kommer Norrköpings symfoniorkester och Östgötateatern att ingå. Pia Kronqvist, nuvarande VD för Folkoperan, har utsetts till bolagets VD.

Läs hela artikeln om Pia Kronqvist

Stina von Sydow. Foto: Fotografica
2015-11-26

Stina von Sydow tilldelas kulturstipendium

Skådespelerskan Stina von Sydow tilldelas Norrköpings kommuns kulturstipendium till Moa Martinsons minne 2015. Stipendiesumman är 135 283 kronor.

Läs hela artikeln om stipendiet

Stora teatern i Norrköping. Foto: Peter Holgersson
2015-06-01

Scenkonstbiennalen till Norrköping

Östgötateatern är värd för nästa Scenkonstbiennal, som kommer att hållas i Norrköping i maj 2017. Festivalen innehåller föreställningar av teater, dans och musikteater såväl som seminarier, workshops, föreläsningar och samtal.

Läs hela artikeln om biennalenGå till hemsidan