Spelades 2018/2019

Berättaren Hjalmar Bergman

Programkväll - Farmor och vår herre

Hör Malin Ullgren och Johan Hilton från Dagens Nyheter tillsammans med regissören Pontus Plænge i ett samtal om Hjalmar Bergmans liv och författarskap.

Dräpande satir, ett sceniskt berättande och träffsäkra människoskildringar präglade av stark medkänsla. Hjalmar Bergman (1883-1931) var en av den svenska litteraturens stora berättare, med en omfattande produktion av romaner, noveller, filmmanus, radiopjäser och dramatik. Från kända romaner som Markurells i Wadköping och Farmor och vår herre till pjäser som Swedenhielms och Patrasket var han en förnyare av såväl litteraturens, teaterns och filmens formspråk.

På det privata planet betraktade sig Hjalmar Bergman som en outsider och han drabbades av återkommande depressioner. Han brottades med frågor om sin sexualitet och genom åren bröts han ner allt mer av drogmissbruk och alkoholism. Han dog endast 47 år gammal.

Hör Malin Ullgren, kritiker, krönikör och redaktör på Dagens Nyheters Boklördag och Johan Hilton, kritiker, krönikör och scenredaktör på DN Kultur, samt regissören Pontus Plænge, som står för bearbetning och regi av Östgötateaterns Farmor och vår herre, i ett samtal om en man vars berättarkonst etsat sig fast i den svenska litteraturhistorien. Moderator är dramaturgen Johan Huldt.

FAKTA

DATUM

Norrköping, Stora teatern (Café Gycklaren)
14 mars 2018

Linköping, Stora teatern (övre foajén)
30 maj kl. 2018

Längd: ca 60 min

FARMOR OCH VÅR HERRE

Programkvällen var kopplad till Östgötateaterns nya dramatisering av Hjalmar Bergmans klassiker Farmor och vår herre.

Läs mer om Farmor och vår herre

Gå till hemsidan