Kvinnornas festival

Cirkus, performance, happenings och aktiviteter runt om i Norrköping

Cirkus Cirkör och Östgötateatern samlar lokala aktörer, grupper och privatpersoner för att skapa ringar på vattnet runt föreställningen Epifónima.

Den 7 september är det världspremiär för Cirkus Cirkörs Epifónima på Östgötateatern i Norrköping, en föreställning inspirerad av nutida såväl som historiska kvinnokämpar. Genom att skapa en folkrörelse vill Cirkus Cirkör och Östgötateatern lyfta temat Kvinnor och ge det en lokal förankring. I samarbete med föreningar, organisationer, grupper och privatpersoner anordnas Kvinnornas festival. Förbered dig på happenings på stan, guidade vandringar, konst och musik, spännande workshops/föreläsningar, uppvisningar och roliga prova på-aktiviteter! 


Parad och minifestival

Under festivalperioden har Cirkus Cirkör två av sina artister i residens vid Östgötateatern i Norrköping. De arbetar med projektet Cirqueen, vilket manifesteras med en parad genom city den 1 september. Paraden startar vid Stadsbiblioteket kl.13.00 och går nerför Drottninggatan till Stora teatern, för att avslutas med en minifestival på Teatertorget kl.14.00-17.00.


Programpunkter

Festivalprogrammet uppdateras löpande. Fler programpunkter och mer information kommer.


Vid Stadstornet (Drottninggatan)

Prova på boxning med NBK Akilles (5 september kl.17.00-19.00).

Dansföreställning med burleskshowgruppen The Coursettes (5 september).

Våtplåtsfotografering med fotografen Eva Lindblad, som använder en 1800-talskamera och framkallar bilder med tidstypisk våtplåtsteknik (7 september kl.12.00-14.00).

Uppvisning med Norrköpings Cirkus & Varieté.

Anneli Lindberg och Husmorsgraffiti gör installationer.

Spraykonstnären Maria E Johansson skapar en spraymålning.

Fotboll med bollspelande tjejer från Hageby.


Stora teatern

Damkören välkomnar besökarna med sång utanför teaterhuset vid Epifónima-premiären den 7 september, samt uppträder i Café Gycklaren i föreställningens paus den 13 september.

Sensus arrangerar livemusik på Café Gycklarens scen i pausen vissa kvällar. Se Amina Myrén, Cerefie Byrge, Fanny Wandel och Pixie Kamfjord Karlsson.

Konstkollektivet Omklädningsrummet visar en konstutställning i promenoaren utanför Café Gycklaren.

Möt Demokratiambassadörerna Bushra Hassan, Hani Abdi och Najwa Almadi.


Andra platser

Norrköpings Stadsmuseum arrangerar tre guidade vandringar: "I Moa Martinsons fotspår" (6 september kl.18.00), "Kvinnorna i textilen" (13 september kl.18.00) samt "Kvinnohistorisk vandring med Dans" av Blauba Danskollektiv (8 september kl.13.00-14.00).

Norrköpings Stadsmuseum har boksläpp och föredrag av Marielle Martinz om entreprenören och rösträttskvinnan Octavia Lundell, som 1888 öppnade Norrköpings första pappershandel. Ingen förbokning, fri entré. 8 september kl.14.00 i lokalen Mellanrummet.

Svenska Kyrkan har en orgelkonsert med musik av kvinnliga tonsättare. Efter konserten serveras sopplunch från Etcetera för 40 kr (13 september kl.12.00 i S:t Olai kyrka). I kyrkan finns även en konstutställning av Lena Svedjeholm (öppet vardagar kl.12.00-15.00).

Byrån mot diskriminering och Locker Room Talk föreläser om diskriminering och ojämställda villkor för kvinnor inom idrotten. Föreläsningen följs av en paneldebatt. 14 september kl.14.00-17.00 i Hörsalen.

Norrköpings Konstmuseum har flera programpunkter: en föreläsning om Birgit Ståhl-Nyberg och hennes feministiska konst, en stadsvandring med titel "Varför står tanten naken i parken?" (16 september kl.12.00) och en visning i Konstmuseets samling med fokus på de kvinnliga konstnärerna.

Spårvagnskvinnorna - ett dramaprojekt där Norrköpings historiska kvinnor presenteras på stadens spårvagnar. Medverkande: Shirin Penam, Birgitta Söderlund, Elsy Sundström, Eva Moberg och Tessan Ivargren.

FAKTA

FESTIVALPERIOD

Norrköping
30 augusti –16 september 2018

PARAD OCH MUSIKFESTIVAL
1 september
Start vid Stadsbiblioteket kl.13.00 och parad nerför Drottninggatan mot Stora teatern. Paraden avslutas med en minifestival på Teatertorget kl.14.00-17.00.

AKTIVITETER VID STADSTORNET

30 augusti kl.12.00-14.00
5 september kl.17.00-19.00
7 september kl.12.00-14.00
11 september kl.12.00-14.00


VILL DU VARA MED? KONTAKTA

Eva Lundgren Stenbom
Projektledare
011-21 85 16 / 070-090 16 27
eva.lundgrenstenbom@ostgotateatern.se

EPIFÒNIMA

I Cirkus Cirkörs nya föreställning utmanas traditionella strukturer och hierarkier. Epifónima, som betyder utrop på grekiska, har inspirerats av nutida såväl som historiska kvinnokämpar. Ensemblen består av sju kvinnliga cirkusartister med bakgrund från sex olika länder. Epifónima produceras i samarbete med Östgötateatern.

Läs mer och boka biljetter

Gå till hemsidan