Cirkusslottet

Nycirkusfestival i Finspång

Den 10-19 augusti arrangeras den andra upplagan av den internationella nycirkusfestivalen Cirkusslottet. Festivalen i Finspång är ett äventyr för hela familjen och i år medverkar bland annat världsartister från Brasilien, Finland och Frankrike.

Under tio dagar kommer det att bjudas på högkvalitativ samtida cirkus från hela världen i de två stora cirkustälten i Slottsparken i Finspång. Det blir även flera härliga utomhusföreställningar i Bruksparken.

Det breda programmet rör sig från Cirkus I love yous fusion av livemusik och cirkus, Sisus Sirkus galna upptåg på hög höjd i samarbete med det Finskspråkiga förvaltningsområdet i Finspångs kommun och Sirqus Alfons förtrollade tv-spelsvärld till performance med parakrobaterna Henrik & Louise i samarbete med Hallsbergs kommun, en högtflygande trapetsteaterföreställning med Lalla and The Amazing Other, medryckande humor med brasilianska Tutu Marques och feministisk punkcirkus med M.P.A.C. och den beryktade föreställningen Hairy Tales.

Dessutom ges Östgötateaterns nya energifyllda familjeföreställning Inget kalas utan knas samt Pop-up med medverkande från Norrköpings Ungdomscirkus, Norrköpings Cirkus & Varieté och Frisksport Ljungsbro.

Läs mer om föreställningarna nedan.


I AM SOMEBODY

Norrköpingsbördiga Sirqus Alfon har gått från att vara gatuartister till att uppträda på de stora scenerna i världen. I fjol kammade de hem priset för bästa föreställning på en av världens största scenkonstfestivaler (Adelaide Fringe) och de har även figurerat i America´s Got Talent. Medlemmarnas hjärta för teknik syns tydligt i denna tekniskt avancerade föreställning. I Sirqus Alfons förtrollade värld ryms tv-spelsscener, optiska illusioner, laser och robotdans. Publiken kastas in och blir en del av showen när de får möta de färgstarka karaktärerna i detta kaotiska äventyr som varken tar hänsyn till dramaturgi eller genre.


EXTREME SYMBIOSIS

Henrik & Louise har arbetat ihop sedan 2001 och gjort flera produktioner för Cirkus Cirkör. Nu delar de öppenhjärtigt med sig av en inblick i deras konstform och vardag som parakrobater i den intima dokumentära föreställningen Extreme Symbiosis. Genom att belysa vikten av den konstant pågående mentala och fysiska träningen, vilket är deras gemensamma mål och en drivkraft stark nog att vinna över personliga känslor, hoppas de kunna öka folks förståelse för konstformen.


TVÅ

Henrik & Louise kommer även att delta i det cirkusresidens som Finspångs kommun arrangerar inför festivalen. Två akrobater, en sprakande TV och en ytterrock som får liv samarbetar i denna föreställning genom avancerad akrobatik som kräver koncentration och tillit samt förmågan att släppa kontrollen i kropparnas samspel. TVÅ visar på innebörden att att vara fler än en, att behöva förhålla sig till någon annans humör, egna vilja och energi. I denna intima föreställning får publikens fantasi styra när fysiska möten blir till livliga lekar och prövningar av tyngdlagen.


HAIRY TALES

M.P.A.C. - Mighty Performing Arts Collective - är ett normkritiskt och feministiskt kollektiv som skapar originella scenkonstverk med clownkonsten som grund. Med en stor dos fysisk komik, böjliga kroppar och håriga kreationer framför de en clownföreställning för 2000-talet. Hairy Tales är en feministisk punkcirkus som handlar om huvudhår och kroppshår - rakat, vildvuxet, färgat och förlorat. Genom att sätta samhällets hårnormer under lupp och dela med sig av personliga erfarenheter visas en komisk historia upp i gränslandet mellan teater, cirkus och performance.


CIRKUS I LOVE YOU

Medlemmarna i Cirkus I love you kommer från Sverige, Norge, Finland, Danmark och Frankrike. Föreställningen är en kombination av akrobatiska konster och livemusik med såväl klassiska stycken som progressiv rock. Fokus ligger på samarbete. Publiken får följa med på ett familjevänligt, absurt och roligt äventyr. 


MOSH SPLIT

Det finska cirkuskompaniet Sisus Sirkus består av fem kvinnor som hittat varandra inom cirkusen och humorn. Mosh Split är uppbyggd kring en 9,5 meter hög ställning. Ur en husbil dyker överraskande karaktärer och galna idéer upp om vartannat. Klänningar är gjorda av toalettpapper och frisyrer får sin sista touch av dammsugaren. Denna energifyllda show innehåller en stor variation av cirkuskonster både i luften och på marken - från trapets till hopprepsdans - allt framfört med humor och girl power.


THE HIGH LIFE

The High Life är en trapetsteaterföreställning där Lalla and The Amazing Other visar oss livet på en pinne i ett högtflygande förhållande. Hur relaterar man till någon när en är på jorden och den andra är i luften? Hur hittar man ett liv ihop som båda är nöjda med? Och hur kan man egentligen skapa plats till sig själv när platsen är näst intill obefintlig? Föreställningen växlar mellan komedi och tragedi, kärlek och aggression, impuls och kontroll. Ett fantasifullt och emotionellt utforskande av extrem fysik.


TUTU CUBE SHOW

Brasilianska Tutu Marques utmanar fysikens lagar genom en karismatisk karaktär som bjuder på en imponerande show. Tutu Cube Show är en föreställning med intensiv och nervkittlande akrobatik som gör det svårt för publiken att sitta still. Denna interaktiva komedi är fylld av intelligent humor och roliga situationer som sannolikt slutar i medryckande dans.


INGET KALAS UTAN KNAS

Östgötateaterns nya energifyllda nycirkusföreställning för hela familjen! Möt fyra glada och galna cirkusartister som underhåller med jonglering, svindlande luftakrobatik, spännande balansnummer och roliga överraskningar. Håll andan, blunda inte, känn pirret i magen och skratta tillsammans. Inget kalas utan knas!


POP-UP

Östergötland har något mycket speciellt - några av de bästa ungdomscirkusarna i hela Sverige. Föreställningen Pop-up erbjuder en stor och varierande bredd av olika cirkusdiscipliner - från luftakrobatik, jonglering och volter till kautschuk och de välkända mänskliga pyramiderna. De medverkande kommer från Norrköpings Ungdomscirkus, Norrköpings Cirkus & Varieté och Frisksport Ljungsbro. Konferencier för föreställningen är den världsberömda cirkusartisten och clownen Angela Wand. 

BOKNING

Caroline Karlsson

011-21 85 17

caroline.karlsson@ostgotateatern.se

VAR OCH NÄR

Slottsparken och Bruksparken, Finspång

10-19 augusti 2018


KRINGAKTIVITETER

Utöver hisnande föreställningar bjuds det på olika typer av prova på-aktiviteter, workshops och seminarier för barn, ungdomar och vuxna, däribland Barnens byggskola med NCC samt ett konstnärligt projekt med den lokale konstnären Olav Lunde som bygger en skulptur live under festivalperioden tillsammans med tonåringar från Finspång.

OM NYCIRKUS ÖST

Cirkusslottet Finspång är en del av det treåriga utvecklingsprojektet Nycirkus Öst, med syfte att stärka nycirkusens utveckling i Östergötland, öppna för internationella influenser och ge regionens invånare ökade möjligheter till berikande upplevelser, delaktighet och utövande inom konstformen. Bakom projektet står Region Östergötland, Finspångs kommun och Östgötateatern, med stöd av Kulturrådet. Samarbetspartners för 2018 års festival är Siemens och NCC.

Läs mer om nycirkussatsningen

Gå till hemsidan